Smakosze.pl Porady Dlaczego warto moczyć suszone grzyby w mleku?
canva/Solnuha

Dlaczego warto moczyć suszone grzyby w mleku?

22 grudnia 2021

Dania z grzybami są jednym z wigilijnych klasyków. Wykorzystując suszone skarby lasu, nie można zapomnieć o ich namoczeniu. Zanurzcie je w mleku, a staną się wyjątkowo delikatne i miękkie. Gotowanie przebiegnie sprawniej, a potrawy z ich udziałem będą smakowały wyśmienicie.

Trudno wyobrazić sobie święta bez grzybów. Są w uszkach do barszczu czy pierogach, Dodajemy je również do wigilijnej kapusty . Dania te swój niezwykły smak zawdzięczają właśnie temu składnikowi. Dlatego też istotnym jest odpowiednie ich przygotowanie.

Namaczanie grzybów jest ważnym etapem

Nie można go pomijać, ani też przyspieszać. Suszone skarby lasu powinny odpowiednio dużo czasu spędzić w wodzie lub mleku. Wybierzcie borowiki lub podgrzybki i opłuczcie je w letniej wodzie.

Tak przygotowane mogą zostać przełożone do garnka i zalane płynem. Wybór mleka sprawi, że grzyby będą smakowały idealnie — staną się delikatne i niemalże tak pyszne jakby były świeżo zerwane.

Jeżeli zdecydujemy się na taką ich obróbkę, pamiętajmy, że moczyć trzeba je przez kilka godzin. Wtedy zmiękną i napęcznieją i będą gotowe do dalszej obróbki. Jeżeli moczyliście je w wodzie — zachowajcie płyn z moczenia. Przyda się on do przyrządzenia innych dań.

Na co warto jeszcze zwrócić uwagę?

Wodę, w której moczyły się grzyby, warto odcedzić, by pozbyć się z niej ewentualnych drobinek piasku czy ściółki. Etap opłukiwania pozwala usunąć większość zbędnych zanieczyszczeń, ale warto się dodatkowo zabezpieczyć przed spożyciem niepożądanych dodatków.

Grzybów nigdy nie namaczajmy w ciepłym płynie. Wtedy, zamiast zmięknąć, stwardnieją. W daniu będą zatem nieprzyjemnie chrupać, a szansa na to, że staną się ciężkostrawne wzrośnie. Zbyt krótkie gotowanie też może się źle skończyć. Podgrzewajmy je zawsze do miękkości.

Mleko w butelce
Namaczanie w mleku sprawi, ze grzyby będą wyjątkowo delikatne

Źródło zdjęcia: canva/vasiliybudarinphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, viva

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy