Magda Gessler zdradziła jak zrobić idealne uszka
Uszka z grzybami zalane czerwonym barszczem zwyczajnie muszą zostać podane podczas Świąt do stołu. Magda Gessler zdradziła w swoim filmie na kanale YouTube "Magda Gessler" co zrobić, aby uszka były idealne. Restauratorka radzi, aby przygotować je w dzień wigilijny, dzięki czemu będą świeższe i lepsze. Niżej pokazujemy pełen przepis w jej wykonaniu.
Uszka z grzybami są świąteczną klasyką, bez której mało kto jest w stanie się obejść. Intensywny w smaku farsz oraz delikatne ciasto, które pływają w burgundowym wywarze, pięknie prezentują się na ozdobionym stole. Magda Gessler wyjawiła niedawno na swoim kanale YouTube własną recepturę na genialne uszka.
Przy okazji gwiazda TVN-u poradziła swoim widzom, aby przygotować je tego samego dnia, kiedy jest Wigilia. Uszka będą wtedy świeższe i zwyczajnie smaczniejsze - nie włącza się bowiem do całego procesu zamrażania, który może mieć niekiedy wpływ na końcowy smak.
Przepis na uszka z grzybami Magdy Gessler
Składniki:
1 kg mąki
1 litr ciepłej wody
sól
Farsz:
400 g suszonych grzybów
2 cebule
masło
sól
pieprz
bułka tarta
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Grzyby umieść w garnku z wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i postaw je na gazie. Gotuj je do momentu, gdy staną się miękkie. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle, aż staną się złote. Grzyby odsącz, pokrój i wymieszaj z cebulą, solą, pieprzem oraz bułką tartą. Do miski przesiej mąkę, wsyp odrobinę soli i stopniowo zalewaj ją ciepłą wodą, cały czas mieszając. Po zagnieceniu rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawaj z niego kwadraty o boku 3-4 cm.
Na każdy kwadracik połóż niewielką porcję ciasta i zlep brzegi. Ściągnij boki uszek do siebie, formując odpowiedni kształt. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić aksamitne naleśniki. Ten tekst zdradza przepis na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Film na kanale Magda Gessler na YouTube