Smakosze.pl

Pawel Wodzynski/East News; canva/Shaiith, Getty Images

Magda Gessler zdradziła jak zrobić idealne uszka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Uszka z grzybami zalane czerwonym barszczem zwyczajnie muszą zostać podane podczas Świąt do stołu. Magda Gessler zdradziła w swoim filmie na kanale YouTube "Magda Gessler" co zrobić, aby uszka były idealne. Restauratorka radzi, aby przygotować je w dzień wigilijny, dzięki czemu będą świeższe i lepsze. Niżej pokazujemy pełen przepis w jej wykonaniu.

Uszka z grzybami są świąteczną klasyką, bez której mało kto jest w stanie się obejść. Intensywny w smaku farsz oraz delikatne ciasto, które pływają w burgundowym wywarze, pięknie prezentują się na ozdobionym stole. Magda Gessler wyjawiła niedawno na swoim kanale YouTube własną recepturę na genialne uszka.

Przy okazji gwiazda TVN-u poradziła swoim widzom, aby przygotować je tego samego dnia, kiedy jest Wigilia. Uszka będą wtedy świeższe i zwyczajnie smaczniejsze - nie włącza się bowiem do całego procesu zamrażania, który może mieć niekiedy wpływ na końcowy smak.

Przepis na uszka z grzybami Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 1 litr ciepłej wody

  • sól

Farsz:

  • 400 g suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Grzyby umieść w garnku z wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i postaw je na gazie. Gotuj je do momentu, gdy staną się miękkie. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle, aż staną się złote. Grzyby odsącz, pokrój i wymieszaj z cebulą, solą, pieprzem oraz bułką tartą. Do miski przesiej mąkę, wsyp odrobinę soli i stopniowo zalewaj ją ciepłą wodą, cały czas mieszając. Po zagnieceniu rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawaj z niego kwadraty o boku 3-4 cm.

Na każdy kwadracik połóż niewielką porcję ciasta i zlep brzegi. Ściągnij boki uszek do siebie, formując odpowiedni kształt. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić aksamitne naleśniki.  Ten tekst  zdradza przepis na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Film na kanale Magda Gessler na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >