Lekka sałatka jarzynowa bez majonezu
Za chwilę Święta, z pewnością więc zabierzecie się za gotowanie warzyw na tradycyjną sałatkę. Jeśli jednak nie przepadacie za nią ze względu na kaloryczny sos, mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować lekką sałatkę jarzynową bez majonezu. Będzie równie smaczna i zjecie ją bez wyrzutów sumienia.
Sałatka jarzynowa sama w sobie jest zdrowa i lekka. Problemem może być tylko sos, który łączy wszystkie jej składniki. Tradycyjnie jest to majonez. Jeśli jednak jest on dla was zbyt tłusty, a właśnie odchudzacie się lub musicie ograniczać tłuszcz w diecie, możecie go zastąpić. Jednym z pomysłów jest majonez o obniżonej kaloryczności. Innym zupełnie inny sos.
Lekka sałatka jarzynowa bez majonezu
Składniki:
2 marchewki
1 ziemniak
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
2 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
1 mała cebulka
2 kiszone ogórki
puszka groszku konserwowego
natka pietruszki lub koperek
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z cytryn
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Warzywa dokładnie wyszoruj, opłucz, umieść w garnku, zalej wodą. Gotuj, aż będą miękkie. Najszybciej wyjmij ziemniak i seler, dłuższego gotowania wymaga marchewka i pietruszka.
Odlej wodę, warzywa wystudź, obierz. Pokrój je w niedużą kostkę. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.
Jabłko i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Groszek dokładnie odcedź z zalewy. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
Rozdrobnione składniki sałatki wymieszaj, oprósz je solą i pieprzem. Połącz z sosem przygotowanym ze śmietany, jogurtu i soku z cytryny. Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na odmienienie sałatki jarzynowej. Sprawdź, jak smakuje sałatka jarzynowa z dodatkiem papryki, a także przetestuj sałatkę jarzynową z dodatkiem śledzia.
Źródło zdjęcia: canva/mayamo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fotokulinarnie