Piernikowa kawa z kakao i przyprawą korzenną
Potrzebujesz porannego przebudzenia? Myślisz o kawie? Dziś proponujemy małą, wyjątkowo czarną, która swym smakiem i aromatem wprowadzi was w świąteczny nastrój. Przygotujcie piernikową kawę z kakao i przyprawą korzenną. Doskonale syci i uspokaja, ale też dodaje tak potrzebnej rano energii.
Każdy kawosz ma już z pewnością swoją ulubioną kawę. Jedni wybierają taką, która im najbardziej smakuje, inni, taką, która najlepiej i najszybciej na nich działa. Nasza propozycja łączy smak i działanie. Dodamy dziś do kawy kakao, które również niesie ze sobą sporo energii, a także niezwykle aromatyczną przyprawę do piernika.
Ta kawa jest sycąca, ale wcale nie musi być słodka. Oczywiście możecie ją dosłodzić cukrem, miodem lub słodzikiem, ale nie jest to konieczne. Przyprawy tak balansują jej smak, że wcale nie jest gorzka.
Piernikowa kawa z kakao i przyprawą korzenną
Składniki:
1 czubata łyżeczka rozpuszczalnej kawy
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 ml wrzątku
50 ml mleka
Przygotowanie piernikowej kawy
W kubku wymieszaj kawę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszankę zalej połową wrzątku, mieszaj, do rozpuszczenia się składników.
Do kubka wlej pozostały wrzątek, dodaj mleko, wymieszaj. Kawę możesz przykryć spodkiem i pozostawić na 2 minuty, wtedy naciągnie więcej aromatu z przypraw.
Wskazówki
Jeśli masz ekspres do kawy, do filiżanki wsyp kakao i przyprawę do piernika i na tę mieszankę wlewaj gorące espresso. Potem możesz je rozcieńczyć wodą i dodać mlekia.
Mieszankę przypraw możesz przygotować samodzielnie, wtedy będziesz mieć pewność, że nie ma w niej zbędnych dodatków. Wymieszaj więc zmielony imbir, cynamon, kardamon i goździki i trzymaj je w słoiczku.
W naszym serwisie znajdziesz też inne, ciekawe propozycje na pyszną kawę. Dowiedz się, jak działa kawa z odrobiną soli, a także, na co dobra jest kawa z cynamonem i imbirem.
Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy