Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.
Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie, którego z pewnością warto spróbować.
Najgorsze błędy popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej
CZYTAJ DALEJ
Przepis na kapustę z grzybami siostry Anastazji
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
60 g suszonych grzybów
2 średnie ziemniaki
1 nieduża cebula
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Gotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej. Grzyby namaczamy, a dnia następnego wyjmujemy je z wody i kroimy na cienkie paseczki. Kapustę szatkujemy i gotujemy w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez około 15 minut.
Cebulę obieramy, siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy.
Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie — nie odlewając wody — tłuczemy tak, aby pozostały drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy z ugotowaną kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówka: Aby kapusta wyszła bardziej aromatyczna, do jej gotowania dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Doskonale podkreślą smak tego dania.
Kiszona kapusta z grzybami dobrze komponuje się także z ziemniakami
Źródło zdjęcia: canva/arfo
NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków
Slajd 1 z 6
ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE
Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: siostra-anastazja