Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Kapusta kiszona z grzybami i ziemniakami
canva/arfo; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.

Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie, którego z pewnością warto spróbować.

Przepis na kapustę z grzybami siostry Anastazji

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 60 g suszonych grzybów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 nieduża cebula

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Gotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej. Grzyby namaczamy, a dnia następnego wyjmujemy je z wody i kroimy na cienkie paseczki. Kapustę szatkujemy i gotujemy w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez około 15 minut.

Cebulę obieramy, siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy.

Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie — nie odlewając wody — tłuczemy tak, aby pozostały drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy z ugotowaną kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówka: Aby kapusta wyszła bardziej aromatyczna, do jej gotowania dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Doskonale podkreślą smak tego dania.

Kiszona kapusta z grzybami
Kiszona kapusta z grzybami dobrze komponuje się także z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram