Smakosze.pl
Kapusta kiszona z grzybami i ziemniakami

canva/arfo; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.

Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie, którego z pewnością warto spróbować.

Sałatka jarzynowa z majonezem

Najgorsze błędy popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kapustę z grzybami siostry Anastazji

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 60 g suszonych grzybów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 nieduża cebula

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Gotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej. Grzyby namaczamy, a dnia następnego wyjmujemy je z wody i kroimy na cienkie paseczki. Kapustę szatkujemy i gotujemy w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez około 15 minut.

Cebulę obieramy, siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy.

Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie — nie odlewając wody — tłuczemy tak, aby pozostały drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy z ugotowaną kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówka: Aby kapusta wyszła bardziej aromatyczna, do jej gotowania dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Doskonale podkreślą smak tego dania.

Kiszona kapusta z grzybami

Kiszona kapusta z grzybami dobrze komponuje się także z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/arfo

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >