Dlaczego warto skusić się na flądrę bałtycką?
Flądra bałtycka jest jedną z ryb o niepokojącym wyglądzie, przez który mnóstwo osób unika jej i odmawia zjedzenia. Popełniają tym samym ogromny błąd, gdyż jest wyjątkowo wartościowa pod względem substancji odżywczych, takich jak kwasy omega-3 czy dobrze przyswajalne białko. Flądra to także źródło doskonałego smaku.
Flądra bałtycka ma niecodzienną budowę ciała, wszak jej oczy, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, są po jednej stronie ciała. W taki sposób ryby te są w stanie obserwować okolicę, wypatrując małych skorupiaków,
Mimo nie zachęcającej aparycji, ryba ta jest bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nie warto więc wzdragać się przed jedzeniem jej, ponieważ jej właściwości prozdrowotne są ogromne.
Flądra bałtycka to cenne źródło kwasów omega-3
Jak wiele innych ryb, tak i we flądrze obecne są kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu krwionośnego, w tym serca. Osłabiają objawy stanów zapalnych oraz wspomagają procesy koncentracji.
Co więcej, mięso flądry jest niskokaloryczne i nie dostarcza zbyt wiele złego cholesterolu LDL, dlatego szczególnie ludzie będący na diecie powinni sięgać po nie znacznie częściej. Dużą zaletą jest mnóstwo białka doskonałej jakości.
Wraz z białkami jedzenie ryby dostarcza wiele aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc konieczne jest dostarczanie ich z pożywieniem.
Mikroelementy we flądrze
Poza podstawowymi substancjami, ryba ta jest bardzo bogatym źródłem selenu. W 100 gramach jej mięsa jest połowa dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Bierze on udział w wytwarzaniu wielu enzymów, więc jest bardzo kluczowy.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Flądra dostarcza też dużo fosforu, który stanowi budulec kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.
Aby przygotować flądrę w smaczny sposób, wystarczy usmażyć ją na patelni. Przed wrzuceniem na ogień konieczne jest dokładne wysuszenie mięsa - inaczej olej zacznie strzelać, a filet nie usmaży się równomiernie.
Źródło: Slaviyanka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp.pl