Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto włożyć do kuchennej szafki liść laurowy?
canva/AlesVeluscek

Dlaczego warto włożyć do kuchennej szafki liść laurowy?

26 października 2021

Przydaję się zarówno w kuchni, jak i w walce z insektami. Liść laurowy powinien się znaleźć w każdej szafce kuchennej. Dowiedzcie się, jak możecie go wykorzystać.

Liść laurowy jest przyprawą znaną kucharzom od czasów starożytnej Grecji. Sprawdza się w przygotowaniu zup, sosów, dań mięsnych czy kiszonek. Jej charakterystyczny zapach jest też czynnikiem, który pomoże zwalczyć mole lub uniknąć obecności komarów.

Nieznane zastosowanie liścia laurowego

Wrzucając ten intensywnie pachnący liść do opakowania z mąką, kaszą, bułką tartą czy innym sypkim produktem uchronimy je od moli spożywcze , czy innych owadów, które mogłyby pojawić się w naszej kuchni.

Wawrzyn — bo tak inaczej nazywa się ta roślina — pomoże też w odstraszaniu komarów. Wystarczy, że rozłożymy kilka listków laurowych w domu, w ogrodzie lub przy grillu, a będziemy mogli zapomnieć o boleśnie swędzących komarzych ukłuciach.

Z liści laurowych można też przygotować aromatyczny i zdrowy napar. Wystarczy, że kilka listków zalejemy wodą i postawimy na noc nieopodal łóżka. Jego zapach wyciszy nas i pomoże zrelaksować się przed nocnym wypoczynkiem . Możemy też spróbować wyhodować laurowe drzewko i postawić je właśnie w sypialni.

Liście te pomogą nam również w sytuacji, gdy przypadkiem zafarbujemy ubranie podczas prania. Jeśli zafarbowana tkanina była biała, zamiast odplamiacza możemy wykorzystać wywar z wawrzynu. Wystarczy, że porcję liści zalejemy wrzątkiem, odstawimy na kilkanaście minut i wypłuczemy w takim płynie ubranie.

Wypróbujcie koniecznie nietypowych przepisów na zastosowanie liścia laurowego w kuchni. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić z niego pyszny olej, który będzie remedium na bóle głowy . Ten natomiast zawiera recepturę na smaczne pieczone ziemniaki z dodatkiem tej przyprawy.

Liść laurowy jest niezastąpiony w kuchniLiść laurowy jest niezastąpiony w kuchni
Liść laurowy jest niezastąpiony w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy