Smakosze.pl
Pizza Magdy Gessler

canva/pixelshot; Eastnews/TRICOLORS

Sekretny sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pizzę

25 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Nie ma wszak nic lepszego niż chrupiące ciasto z puszystymi bokami pokryte sosem pomidorowym i ciągnącym się serem. Spróbujcie receptury Magdy Gessler, a odkryjecie ciekawe dodatki, które idealnie pasują do tradycyjnego smaku włoskiej margherity.

Przepis na pizzę w stylu włoskim od Magdy Gessler

Ciasto przygotujecie z:

  • 7 g suchych drożdży

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • 200 ml ciepłej wody

  • 380 g mąki, najlepiej takiej do pizzy włoskiej

  • 3 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczki soli

  • szczypty pieprzu

Smalec w beczce

Tradycyjny przepis na domowy smalec

CZYTAJ DALEJ

Składniki na farsz są następujące:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 200 g startej mozzarelli

  • 100 g krojonych zielonych oliwek

  • 2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)

  • szczypta oregano

  • rukola i szynka parmeńska do podania

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy do niej drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę i pieprz.

Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, by wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni Celsjusza.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze. Wyrabiamy dłonią na okrągły placek. Nakładamy na niego łyżkę przecieru pomidorowego, posypujemy przyprawami i połową sera.

Rozkładamy po połowie pozostałych składniki. Pieczemy przez 11-14 minut. Po wyjęciu z pieca układamy plastry szynki i posypujemy rukolą. Czynności powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta. Smacznego.

Wskazówka: do przyrządzenia pizzy wykorzystać możemy domowy sos pomidorowy z ziołami. Sprawdzi się też dip pomidorowo-paprykowy. Wtedy jednak polecamy oliwki zielone zamienić na czarne, które nie przyćmią smakiem aromatycznej papryki.

Pizza z warzywami

Pizza z warzywami

Źródło zdjęcia: canva

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dlaczego warto dodać sos sojowy do rosołu?

Czytaj więcej >
ciasto drożdżowe

Przepisy

Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >

Przepisy

Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

Czytaj więcej >