Bosacka wzięła olej i powiedziała całą prawdę. Nie daj się nabrać

Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się sprawdzaniem artykułów spożywczych i wskazywaniem tych najlepszych. Tym razem wzięła na tapet olej. W krótkim filmie udostępnionym na Instagramie opowiedziała, który z tych produktów jest najlepszy i na co warto zwracać uwagę. Jedna z jej porad może zaskoczyć każdego.
Katarzyna Bosacka poleca
Smażenie na oleju to najczęściej stosowana praktyka w naszych kuchniach. Jednak nie każdy rodzaj tłuszczu się do tego nadaje, dlatego Katarzyna Bosacka podjęła się trudnego wyzwania i sprawdziła najpopularniejsze oleje. Po sprawdzeniu etykiet wybrała najlepszy produkt.
Dziennikarka zwróciła także uwagę na jeden szczegół, który dla większości konsumentów będzie sporym zaskoczeniem. Dzięki poradzie Bosackiej można sporo zaoszczędzić. Poznaj jej porady, a już nigdy nie dasz się nabrać na zabiegi marketingowe producentów.

Ten rodzaj oleju jest najlepszy
Bosacka, w udostępnionym materiale video na Instagramie wskazała, który olej jest najlepszy. Okazało się, że jest nim budzący kontrowersje olej rzepakowy. Z informacji podanych przez dziennikarkę, wynika, że produkt jest najlepszym źródłem kwasów omega-3 wśród olejów roślinnych. Ponadto jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go doskonałym tłuszczem do smażenia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ekspertka zwróciła także uwagę na inny i być może dla wielu zaskakujący fakt. Polska jest jednym z największych producentów rzepaku. A to sprawia, że olej sprzedawany w naszych sklepach powstaje z lokalnych upraw. Jej zdaniem to najlepszy możliwy wybór.

Jaki olej wybrać?
Udzielająca porad nie ograniczyła się tylko do tego, aby wskazać najlepszy rodzaj oleju, ale też udzieliła wskazówek dotyczących wyboru marki. Przy wyborze produktów większość konsumentów kieruje się nazwami marek, których reklamy widzieli w telewizji. Jeżeli dany produkt jest rozpoznawalny, a zatem i popularny to dla nich znak, że musi być dobrej jakości.
Zdaniem Bosackiej ta często stosowana praktyka w wypadku oleju rzepakowego zupełnie nie ma to znaczenia. Okazuje się, że ten olej roślinny od każdej marki ma taki sam skład i wartości odżywcze. Dlatego dziennikarka rekomenduje, aby kupować ten najtańszy. Nie ma sensu przepłacać i tym samym sponsorować reklamy producenta. Ilustracje pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Pamiętajmy, że ten, który jest najbardziej reklamowany, będzie najdroższy, bo to my, konsumenci płacimy za te wszystkie falujące spódniczki w reklamach, piękne dziewczyny zachwalające ten oto produkt […]. No właśnie, a tymczasem okazuje się, że olej rzepakowy bez względu na markę ma w zasadzie taki sam skład kwasów tłuszczowych i tyle samo kilokalorii – wyjawia Bosacka.





































