Smakosze.pl
Smalec w beczce

canva/ewg3D

Tradycyjny przepis na domowy smalec

25 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż nie lubi sięgnąć czasem po pysznie aksamitny i rozpływający się w ustach smalczyk podany na świeżej chrupiącej pajdzie chleba? Klasyczną listę składników warto uzupełnić o kwaśne jabłko. Jego nuty smakowe podkreślą wyjątkowy charakter tego smarowidła.

Pajda ze smalcem najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Zdradzaliśmy wam już pyszny przepis na ten rarytas. Koniecznie się w nie zaopatrzcie. Będą też dobrym towarzystwem dla smalcu wegetariańskiego.

Szuflada pod piekarnikiem

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na prawdziwy wiejski smalec z jabłkiem i cebulą

Do przechowywania przygotowanego smalcu potrzebować będziecie pięciu słoików o pojemności 250 ml.

Składniki:

  • 1 kg słoniny

  • 300 g wędzonego boczku

  • 2 spore kwaśne jabłka

  • 2 duże cebule

  • 1 główka czosnku wielkości średniej mandarynki

  • 1 łyżka ziaren kminku

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Słoninę kroimy w półtoracentymetrową kostkę. Boczek podobnie rozdrabniamy. Słoninę przekładamy do rondla i topimy na małym ogniu. Po 15 minutach wrzucamy do niej boczek.

Delikatnie podgrzewamy przez kolejne 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę obieramy i siekamy, jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W moździerzu rozdrabniamy ziarna kminku. Gdy skwarki będą złote, dodajemy do nich jabłko, cebulę i czosnek. Mieszamy i doprawiamy.

Wyłączamy ogień pod rondlem i przelewamy smalczyk warstwami do naczyń, starając się, by skwarki nie opadły nam na dno. Gotowy podajemy z pieczywem i kiszonym ogórkiem. Smacznego.

Pajda chleba z domowym smalcem

Pajda chleba z domowym smalcem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >