Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny przepis na domowy smalec

Tradycyjny przepis na domowy smalec

Smalec w beczce
canva/ewg3D

Któż nie lubi sięgnąć czasem po pysznie aksamitny i rozpływający się w ustach smalczyk podany na świeżej chrupiącej pajdzie chleba? Klasyczną listę składników warto uzupełnić o kwaśne jabłko. Jego nuty smakowe podkreślą wyjątkowy charakter tego smarowidła.

Pajda ze smalcem najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Zdradzaliśmy wam już pyszny przepis na ten rarytas. Koniecznie się w nie zaopatrzcie. Będą też dobrym towarzystwem dla smalcu wegetariańskiego.

Przepis na prawdziwy wiejski smalec z jabłkiem i cebulą

Do przechowywania przygotowanego smalcu potrzebować będziecie pięciu słoików o pojemności 250 ml.

Składniki:

  • 1 kg słoniny

  • 300 g wędzonego boczku

  • 2 spore kwaśne jabłka

  • 2 duże cebule

  • 1 główka czosnku wielkości średniej mandarynki

  • 1 łyżka ziaren kminku

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Słoninę kroimy w półtoracentymetrową kostkę. Boczek podobnie rozdrabniamy. Słoninę przekładamy do rondla i topimy na małym ogniu. Po 15 minutach wrzucamy do niej boczek.

Delikatnie podgrzewamy przez kolejne 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę obieramy i siekamy, jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W moździerzu rozdrabniamy ziarna kminku. Gdy skwarki będą złote, dodajemy do nich jabłko, cebulę i czosnek. Mieszamy i doprawiamy.

Wyłączamy ogień pod rondlem i przelewamy smalczyk warstwami do naczyń, starając się, by skwarki nie opadły nam na dno. Gotowy podajemy z pieczywem i kiszonym ogórkiem. Smacznego.

Pajda chleba z domowym smalcem
Pajda chleba z domowym smalcem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: smalec Przepis