Smakosze.pl
Kobieta obiera liście kalafiora

canva/Aurélie Le Moigne

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

25 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 3 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kupując kalafiora, często wykorzystujemy jedynie jego różyczki, a liście wyrzucamy. To duży błąd, gdyż są zarówno jadalne, jak i bogate w wartości odżywcze. Sprawdźcie, co możecie z nich przygotować.

Kalafior — a więc zarówno różyczki, jak i liście — wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Można go jeść w całości na surowo, upiec, ugotować, usmażyć, a nawet ukisić.

Liście są idealnym dodatkiem do bulionów, gulaszy warzywnych czy sałatek. Można je też po prostu zapiec i schrupać. Nie wyrzucajcie ich zatem pod żadnym pozorem i nie pozwólcie tego zrobić sprzedawcy na targu. Przygotujcie z nich pyszną przekąskę.

Pizza Magdy Gessler

Sekretny sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pizzę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące liście kalafiora z harissą

Do przyrządzenia przekąski z liści kalafiora potrzebujecie:

  • liści z dwóch kalafiorów

  • 1 łyżki pasty harrisa (przepis poniżej)

  • pół łyżeczki soli

Składniki na pastę harrisa:

  • 50 g papryczek chilli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • po 1 łyżce kminu rzymskiego, cukru i soli

  • 1 łyżeczka nasion kolendry, rozdrobnionych

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia pasty harrisa. Papryczki myjemy i wrzucamy do gorącej wody na 30 do 45 minut lub podgotowujemy. Zależy nam, by nieco zmiękły.

Studzimy je, a następnie miksujemy w blenderze na gładką masę wraz z oliwą z oliwek, koncentratem pomidorowym, czosnkiem i sypkimi przyprawami. Sprawdzamy, jak smakuje i ewentualnie dodajemy jeszcze soli lub pieprzu.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Liście kalafiora dokładnie myjemy. Grubsze łodygi kroimy na mniejsze kawałki.

Harissę mieszamy z solą, a mieszanką dokładnie smarujemy liście. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 15-18 minut, aż będą chrupiące. Smacznego.

Wskazówki:

  • Suche przyprawy do przyrządzenia harissy możemy wcześniej utłuc w moździerzu lub lekko podprażyć. Dzięki tym zabiegom pasta zyska głębię smaku i będzie gładsza.

  • Przed przystąpieniem do przygotowania harissy nałóż rękawiczki. Unikniesz przypadkowego przeniesienia papryczki do oczu. Czasem nawet dokładne umycie rąk nie pomoże w uniknięciu tego problemu. Resztki warzywa lubią bowiem wciskać się pod paznokcie.

  • Liście możecie z powodzeniem wykorzystać jako element obiadu. Sprawdzą się jako składnik indyjskiego curry albo orientalny dodatek do ryżu i delikatnych pulpetów drobiowych.

Kalafiory na blacie kuchennym

Kalafiory na blacie kuchennym

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Kolpakova

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Szarlotka z budyniem od Ewy Wachowicz

  • Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

  • Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Źródło: beszamel.se, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >