Smakosze.pl Porady Do jakich potraw warto dodawać pieprz ziołowy? Przyprawa bije na głowę wszystkie inne rodzaje pieprzu
Canva /whitelook

Do jakich potraw warto dodawać pieprz ziołowy? Przyprawa bije na głowę wszystkie inne rodzaje pieprzu

18 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pieprz jest przyprawą, bez której trudno wyobrazić sobie gotowanie. Najczęściej sięgamy po pieprz czarny, ale istnieje także odmiana biała, zielona oraz czerwona. W całym tym wachlarzu warto zwrócić uwagę na pieprz ziołowy, który jednak z pieprzem właściwym ma niewiele wspólnego. Co to więc za przyprawa i do czego możemy jej używać?

Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, która paradoksalnie nie zawiera w sobie ani grama pieprzu. Możemy znaleźć w niej za to kminek, gorczycę, kolendrę czy majeranek. To zestawienie charakteryzuje się korzenno-pikantnym smakiem, który może zastąpić klasyczne pikantne ziarenka. Pieprz ziołowy jest przy tym znakomitym dodatkiem do wielu potraw.

Jakie zastosowanie w kuchni ma pieprz ziołowy?

Pieprz ziołowy ma szerokie kulinarne zastosowanie . Jego smak i aromat doskonale uzupełni niejedną potrawę . Przyjrzyjmy się bliżej daniom, w których pieprz ziołowy sprawdzi się najlepiej.

Pieprz ziołowy bez obaw możemy stosować do rozmaitych mięs . Będzie pasował zarówno do drobiu, ryb jak i wieprzowiny . Sposób przygotowania mięsa nie ma tutaj żadnego znaczenia. Z pieprzem ziołowym wyśmienicie wyjdą tak samo dania smażone jak i elegancka pieczeń .

Poza potrawami mięsnymi, bez obaw można dodawać pieprz ziołowy także do zup . Grochówka czy kapuśniak z tą przyprawą na pewno zyskają wielu zwolenników. Pieprz ziołowy polubi się również z daniami na bazie grzybów, bigosem, a nawet sałatką warzywną . Jego zastosowanie w kuchni jest więc bardzo szerokie.

O czym jeszcze warto wiedzieć, używając pieprzu ziołowego?

Jak zostało wspomniane wcześniej, pieprz ziołowy składa się z mieszanki różnych przypraw . Z tego względu zachować należy odpowiednią ostrożność i rozwagę . Przypraw wchodzących w skład pieprzu ziołowego nie dodawaj już jako osobnych składników , aby żadna z nich nie zdominowała smaku dania .

Używanie pieprzu ziołowego niesie za sobą szereg zalet . Nie są to jedynie walory smakowe ale również korzyści zdrowotne . Ta przyprawa jest wręcz idealna do tradycyjnej polskiej kuchni .

Składniki zawarte w pieprzu ziołowym wspomagają trawienie i przyspieszają metabolizm . Dzięki nim możemy uniknąć dolegliwości związanych ze spożywaniem ciężkich dań . Przyprawę docenią zwłaszcza miłośnicy klasycznych polskich potraw .

Dowiedz się więcej na temat użycia poszczególnych przypraw w kuchni . Ciekawymi właściwościami może pochwalić się niezwykle kolorowa kurkuma .

Canva / artlinegraphics
Canva / artlinegraphics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy