Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł
Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.
Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.
Przepis na domowy chleb pełen ziaren
Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 650
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki pestek sezamu
Wypiekanie własnego chleba pełnego ziaren krok po kroku
Przygotuj drożdże do chleba pełnego ziaren. W tym celu wkrusz je do niewielkiej miseczki, dodaj cukier i zalej całość szklanką ciepłej wody. Wymieszaj zawartość naczynia i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misce połącz mąkę, sól i nasiona. Następnie dodaj do nich wyrośnięte drożdże i dolej pozostałą część ciepłej wody. Składniki na chleb pełen ziaren wymieszaj za pomocą miksera lub ręcznie.
Ciasto na chleb pełen ziaren przełóż do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Foremki wstaw do zimnego piekarnika, a następnie nastaw temperaturę na 180 st. C. Chleb piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmij bochenki z foremek i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Wypróbuj również ten sposób na wypiek domowego chleba. Smakowity chlebek dyniowy to pyszna słodka przekąska.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych
Ser smażony w panierce. Ciągnący, sycący, pyszny. Bije na głowę wszystkie kotlety
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama