Smakosze.pl
chleb pełen ziaren

Canva / TYNZA

Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł

18 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.

Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.

groch z kapustą

Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok

CZYTAJ DALEJ

Przepis na domowy chleb pełen ziaren

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 4 szklanki ciepłej wody

  • 1 szklanka ziaren słonecznika

  • 1/2 szklanki siemienia lnianego

  • 1/2 szklanki pestek sezamu

Wypiekanie własnego chleba pełnego ziaren krok po kroku

Przygotuj drożdże do chleba pełnego ziaren. W tym celu wkrusz je do niewielkiej miseczki, dodaj cukier i zalej całość szklanką ciepłej wody. Wymieszaj zawartość naczynia i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

W dużej misce połącz mąkę, sól i nasiona. Następnie dodaj do nich wyrośnięte drożdże i dolej pozostałą część ciepłej wody. Składniki na chleb pełen ziaren wymieszaj za pomocą miksera lub ręcznie.

Ciasto na chleb pełen ziaren przełóż do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Foremki wstaw do zimnego piekarnika, a następnie nastaw temperaturę na 180 st. C. Chleb piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjmij bochenki z foremek i odstaw na kratkę do ostygnięcia.

Wypróbuj również ten sposób na wypiek domowego chleba. Smakowity chlebek dyniowy to pyszna słodka przekąska.

Canva / stuartbur

Canva / stuartbur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >