Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie smaż na takiej patelni. Ryzykujesz zdrowiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.04.2025 08:00

Przenigdy nie smaż na takiej patelni. Ryzykujesz zdrowiem

patelnia na płycie indukcyjnej
Fot. Canva

Wszyscy mamy je w swojej kuchni. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że dosłownie podtruwa siebie i swoich bliskich. Patelnie teflonowe i garnki aluminiowe wymagają odpowiedniego użytkowania. W przeciwnym wypadku mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Garnki i patelnie mogą zagrażać zdrowiu

Garnki aluminiowe, emaliowane, stalowe. Patelnie żeliwne, teflonowe, emaliowane. To tylko niektóre z produktów, jakie są dostępne na rynku. Garnki i patelnie to zwykle zakup na wiele lat. Niestety mało kto wie, że garnki aluminiowe i patelnie teflonowe mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. A wszystko przez teoretycznie niewielki szczegół.

Aluminiowe garnki są tanie i lekkie. Zwykle niestety nie posiadają żadnej warstwy ochronnej. Mało kto wie, że aluminium wchodzi w reakcję z kwaśnymi produktami, jak ocet, pomidory, czy cytryna. Pod wpływem tych produktów aluminium z garnka przedostaje się wprost do naszego jedzenia.

O ile sporadyczne tego typu sytuacje nie są niebezpieczne, tak regularne korzystanie z garnków aluminiowych do gotowania może przyczynić się do poważnego zatrucia całego organizmu. Najgorsze jednak są te konkretne patelnie.

garnek.jpg
Fot. Canva
Chwytam za jajka i farbuję na różowo. Te pisanki zachwycają nawet wybrednych

Masz w domu takie patelnie? Natychmiast je wyrzuć

Patelnie teflonowe są doskonałe do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Bez trudu usmażymy na nich placki ziemniaczane, mięso, warzywa, czy jajka. Problem pojawia się wtedy, gdy na powłoce teflonowej zauważymy nawet najmniejszą rysę.

Dalsza część tekstu pod filmem

Choć wydaje się ona zupełnie niegroźna, taka patelnia nie spełnia już swojej funkcji. Jedzenie na niej przyrządzane szybko się przypala i nie smakuje już tak powinno. Co gorsza - nawet najmniejsza rysa powoduje uwalnianie się do jedzenia szkodliwych substancji, jak kwas perfluorooktanowy. Kwas ten wykazuje silne działanie kancerogenne, a więc przyczynia się do powstawania komórek rakowych i rozwoju nowotworów.

patelnie.jpg
Fot. Canva

Nie czyść przypalonych garnków i patelni druciakiem. Jest lepszy sposób

Jak widzisz najmniejsze uszkodzenie powłoki zabezpieczającej patelnię może mieć fatalne skutki. Jeśli więc zdarzy ci się przypalić jedzenie, nie używaj druciaka, który może porysować nawierzchnię. Nie próbuj również mechanicznie usunąć jedzenia, np. przy pomocy łyżki. To najgorsze, co można zrobić. Jak więc doczyścić przypalony garnek i patelnię? 

Do naczynia wlej wodę, wlej łyżeczkę płynu do mycia naczyń i wsyp opakowanie sody oczyszczonej. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie umyj garnek lub patelnię zwykłą gąbką i płynem do mycia naczyń.

Odpowiednia pielęgnacja to gwarancja, że twoje garnki i patelnie będą służyć przez wiele lat. Bez uszczerbku na twoim zdrowiu i pozostałych domowników. 

mycie patelni.jpg
Fot. Canva

Sprawdź również, co można przygotować na Wielkanoc z ciasta drożdżowego i zwykłej miski, a także jak skutecznie pozbyć się przykrego zapachu z lodówki.