1 błąd i sałatka jarzynowa będzie niesmaczna. Koniecznie go unikaj, a potrawa zyska też na wyglądzie
Sezon na sałatkę jarzynową zbliża się wielkimi krokami. Już wkrótce ta popularna potrawa z warzyw zawojuje świąteczne stoły. Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka zyskała liczne grono wielbicieli, nie krój jej zbyt drobno. Ten błąd może zniszczyć cały końcowy efekt.
Sałatka jarzynowa składa się w głównej mierze z ugotowanych warzyw. Do tego dochodzą jajka, kiszone ogórki i groszek konserwowy. Tajemnica udanej sałatki tkwi w odpowiednim pokrojeniu wszystkich składników. Warto pochylić się nad tą na pozór banalną kwestią.
Jak należy kroić składniki do sałatki jarzynowej?
Jedną z tajemnic udanej sałatki jarzynowej jest jest struktura. W potrawie tej łączymy składniki o różnej konsystencji i miękkości. Ważne jest w związku z tym przygotowanie ich w taki sposób, aby tworzyły spójną całość.
Ugotowane warzywa będą w sałatce zachowywać się zupełnie inaczej, niż dość twardy i chrupki ogórek kiszony. W żadnym wypadku nie należy wszystkich produktów na sałatkę kroić "na jedno kopyto".
Ugotowane warzywa oraz jajko powinny być pokrojone w dość dużą kostkę. Przyjmuje się, że taka o boku mniej więcej 3/4 cm jest wielkością optymalną. Gotowane ziemniaki można pokroić nawet odrobinę grubiej. Dzięki temu nie rozpadną się podczas mieszania.
Jedynym składnikiem, który można pokroić drobniej, jest kiszony ogórek. Jego struktura sprawia, że nie ulegnie zbytniemu zgnieceniu. Przez drobne krojenie możemy również nieco zrównoważyć smak ogórków, jeśli są one wyjątkowo kwaśne.
O czym jeszcze należy pamiętać podczas przygotowania sałatki jarzynowej?
Nie mniej ważne, niż sposób krojenia, są odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Ich zrównoważenie zapewni sałatce pożądany balans między poszczególnymi smakami. Nuty kwaśnie i słodkie powinny idealnie się uzupełniać.
Dobrym sposobem na odmierzenie poszczególnych składników sałatki jest objętość. Zacznij przygotowanie sałatki od dodania tej samej miary wszystkich produktów. Jeśli któregoś smaku jest zbyt mało, łatwo wtedy kontrolować jego stopniowe uzupełnianie.
Sos w sałatce jarzynowej wieńczy całość. Pamiętaj, aby majonez nie zdominował pozostałych składników. Powinno go być jedynie tyle, aby poszczególne kawałki były nim równomiernie oblepione. Warzywa absolutnie nie powinny pływać w majonezie.
Spróbuj sprawdzonej receptury na sałatkę bez dodatku majonezu. Magda Gessler ma własny sposób na popularną potrawę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Groch z kapustą nie tylko na Wigilię. Prosta potrawa smakuje przez cały rok
Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama