Smakosze.pl Przepisy Dodający energii, pyszny napój imbirowy wprost od Ewy Wachowicz. Cudowna receptura
Pawel Wodzynski/East News; canva/Madeleine_Steinbach, Getty Images

Dodający energii, pyszny napój imbirowy wprost od Ewy Wachowicz. Cudowna receptura

23 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Ewa Wachowicz znana jest z epatowania mnóstwem pozytywnej i zaraźliwej energii, której źródłem może być pyszny imbirowy napój. Niżej wyjaśniamy jak zrobić go od podstaw. Imbir znany jest z właściwości energetyzujących, a także poprawiających pracę układu pokarmowego. Dodając do niego 1 łyżeczkę miodu, tworzy się zdrowy i pyszny napój.

Napój imbirowy Ewy Wachowicz jest szczególnie wskazany teraz kiedy niedawno rozpoczęła się wiosna. W tym czasie łatwo o przemęczenie, spowodowane porządkami i przygotowaniami do świąt Wielkanocy. Regularne picie poniższego napoju da silny zastrzyk energii.

Łącząc imbir z kurkumą, miodem oraz sokiem z cytryny tworzy się witaminową bombę. Wszystkie składniki mobilizują organizm do sprawniejszej pracy i znacznie poprawiają ogólne samopoczucie.

Przepis na napój imbirowy od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 cm kawałek imbiru

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka miodu

  • sok z połówki cytryny

  • pieprz czarny

Imbir obierz ze skórki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy łyżki, skrobiąc jej krawędzią powierzchnie korzenia. Następnie pokrój imbir w plasterki, wrzuć do szklanki i zalej wrzątkiem do połowy objętości.

Odstaw naczynie na bok na 10 minut w celu zaparzenia. Po tym czasie wyłów plasterki imbiru, wsyp do naparu kurkumę, świeżo mielony czarny pieprz, sok z cytryny oraz miód. Dokładnie wymieszaj.

Miksturę wstaw do lodówki na całą noc. Tak przygotowany napój pij następnego dnia z samego rana. Pamiętaj, aby woda nie była gorąca podczas dodawania miodu - inaczej jego właściwości zostaną utracone. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykonać rosół z imbirem. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszny syrop imbirowy do herbaty.

Napój z imbiru

Źródło zdjęcia: canva/juefraphoto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy