Jesienny rosół z dodatkiem dyni i imbiru
Rosół można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od dostępnych sezonowych produktów. Obecnie w sklepach można kupować już dynie, dlatego warto dodać ją do wywaru. Łącząc ją z odrobiną imbiru, można cieszyć się pysznym jesiennym rosołem.
Doskonały rosół charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, głębokim kolorem, a także lekko gęstą konsystencją - po schłodzeniu w lodówce, wywar powinien zamienić się w galaretę dzięki dużej zawartości żelatyny.
Warto przygotować bardzo duży zapas rosołu, aby móc na jego podstawie przygotowywać inne zupy, sosy czy gulasze. Wlanie odrobiny esencjonalnego wywaru potrafi znacznie poprawić smak wielu dań.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jesienny rosół
Składniki:
5 l wody
1 kura
wołowa porcja rosołowa
5 marchewek
4 pietruszki
1 por
pół selera
pół dyni
2 pomidory
2 plastry cytryny
3 cm kawałek imbiru
natka pietruszki
4 liście lubczyku
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 goździki
pieprz
sól
Zacznij od wycięcia piersi z kurczaka (nie przydadzą się do zupy), resztę podziel na części i podpiecz w piekarniku na złoty kolor razem z wołowiną. Wrzuć je do garnka, zalej 5 l wody i gotuj przez godzinę, cały czas wyciągając szumowiny.
Marchewkę, pietruszkę, dynię, seler, i por obierz ze skórki i dokładnie umyj. Wrzuć je do mięsa i gotuj kolejną godzinę. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Imbir oraz cebulę także obierz. Cebulę opal nad palnikiem. Wrzuć je do wywaru.
Do zupy po 30 minutach gotowania dodaj liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, cytrynę, goździki oraz sól. Gotuj wywar jeszcze przez 2 godziny. Następnie przecedź go przez sitko i podawaj z makaronem jajecznym oraz natką pietruszki. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojprzepisnazycie