Cudowny przepis na niezwykły syrop z imbiru do herbaty
Domowy syrop z imbiru to prawdziwy niezbędnik w każdej spiżarni. Mikstura nie tylko doskonale smakuje, ale również rozgrzewa i bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zdradzamy, krok po kroku jak go zrobić.
Syrop z imbiru to prawdziwy "must have" wśród przetworów. Prosty w przygotowaniu specyfik idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty w chłodne jesienne lub zimowe dni. Podajemy prosty przepis na ten wyjątkowy syrop.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na syrop z imbiru
Składniki:
400 g imbiru
500 g cukru
500 ml wody
cytryna
Sposób wykonania:
Obierz imbir ze skórki (o tym jak najlepiej to zrobić przeczytasz w tym artykule) i pokrój w kostkę.
Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i dodaj pokrojony wcześniej imbir. Dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny. Gotuj go na małym ogniu, aż do momentu, gdy uzyska on średnią gęstość syropu. Wyparz słoiki i rozlej do ich gorący syrop z imbirem. Zakręć i ustaw do góry dnem. Syrop z imbiru można przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyjątkowe przetwory. Jakiś czas temu pisaliśmy m.in. o tym jak przygotować sok z aronii na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wyspa inspiracji