Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-07T205744.055

canva/ngridHS

Cudowny przepis na niezwykły syrop z imbiru do herbaty

16 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Domowy syrop z imbiru to prawdziwy niezbędnik w każdej spiżarni. Mikstura nie tylko doskonale smakuje, ale również rozgrzewa i bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność. Zdradzamy, krok po kroku jak go zrobić.

Syrop z imbiru to prawdziwy "must have" wśród przetworów. Prosty w przygotowaniu specyfik idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty w chłodne jesienne lub zimowe dni. Podajemy prosty przepis na ten wyjątkowy syrop.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z imbiru

Składniki:

  • 400 g imbiru

  • 500 g cukru

  • 500 ml wody

  • cytryna

  • Sposób wykonania:

Obierz imbir ze skórki (o tym jak najlepiej to zrobić przeczytasz w tym artykule) i pokrój w kostkę.

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T193730.538

Przepis na pieczone ziemniaki, które smakują niczym z ogniska

CZYTAJ DALEJ

Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i dodaj pokrojony wcześniej imbir. Dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny. Gotuj go na małym ogniu, aż do momentu, gdy uzyska on średnią gęstość syropu. Wyparz słoiki i rozlej do ich gorący syrop z imbirem. Zakręć i ustaw do góry dnem. Syrop z imbiru można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej przepisów na wyjątkowe przetwory. Jakiś czas temu pisaliśmy m.in. o tym jak przygotować sok z aronii na zimę.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wyspa inspiracji

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >