Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Screen z filmu na kanale YouTube Smakosze

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały

9 czerwca 2023

Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować.

Przepis na mizerię z miętą

Chrupiąca, lekka i przyjemnie orzeźwiająca — taka jest mizeria z dodatkiem mięty. Oprócz ogórków dodamy do niej jeszcze rzodkiewki dla bardziej bogatego smaku. Pokochacie od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 75-100 g gęstej śmietany
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • listki mięty
Zaczęli kroić tort weselny i nagle się stało, totalna katastrofa. Wszystko się nagrało

Jak zrobić nietuzinkową mizerię? Dodajcie rzodkiewki oraz miętę

Zaczynamy od dokładnego umycia warzyw. Ogórki obieramy, jeśli mają bardzo grubą skórkę. Kroimy je w cienkie plasterki. Podobnie podstępujemy z rzodkiewką. Składniki przenosimy do dużej miski, oprószamy solą oraz pieprzem.

Odstawiamy na kilka minut, po czym odlewamy płyn, który się uwolnił. Zabieg sprawi, że mizeria nie będzie wodnista. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Posypujemy porwanymi w dłoniach listkami mięty.

Wskazówka: śmietanę klasyczną można zastąpić kokosową. Wtedy mizeria będzie wegańska. Gdyby była zbyt gęsta, można ją zmieszać z odrobiną napoju owsianego lub sojowego.

Jak podać mizerię z miętą?

Orzeźwiająca surówka najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Będzie idealna do dań z grilla czy ulubionych pulpetów warzywnych.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wiosenne smakołyki. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować pyszną botwinkę . Spróbujcie także wyśmienitej zupy szczawiowej .

Wzięła sezonowy produkt i zrobiła farsz do krokietów. To najlepszy sposób na letni obiad
Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy