Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzięła sezonowy produkt i zrobiła farsz do krokietów. To najlepszy sposób na letni obiad
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.06.2023 22:30

Wzięła sezonowy produkt i zrobiła farsz do krokietów. To najlepszy sposób na letni obiad

smażenie krokietów
Canva / jgareri

Któż z nas nie uwielbia krokietów? Znamy najlepszy sposób na ich letnią, lżejszą wersję. Wystarczy, że ich farsz zrobisz na bazie młodej kapusty. Takie krokiety będę idealnie komponować się z filiżanką czerwonego barszczu, ale zdadzą egzamin także solo.

Krokiety z farszem z młodej kapusty zachwycają smakiem

Młoda kapusta jest idealna na farsz do krokietów. Warzywo to nie dość, że jest pyszne, to szybko się gotuje. Przygotowanie nadzienia zajmie więc dosłownie kilka chwil. Jego smak za to będzie wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Do farszu na krokiety z młodą kapustą potrzebujesz jeszcze kliku składników. Przyda się aromatyczny czosnek, cebula oraz odrobina kminku. Takie połączenie smaków gwarantuje najlepsze wrażenia kulinarne. Każdy, kto spróbuje tych krokietów, poprosi o dokładkę.

Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?

Przepis na lekkie krokiety z młodą kapustą

Składniki:

  • 8 naleśników
  • ¼ dużej główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko i bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • olej do smażenia

Jak przygotować obłędne krokiety z farszem z młodej kapusty?

Kapustę na krokiety oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę i czosnek posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek z cebulą i przykryj je szatkowaną kapustą. Warzywa oprósz solą.

Zawartość patelni smaż, często mieszając, aż młoda kapusta zacznie puszczać soki. Zmniejsz gaz, dodaj pieprz, cukier oraz kminek. Warzywa trzymaj cały czas na ogniu, aby poddusiły się we własnym sosie. Poczekaj, aż farsz zgęstnieje, a wtedy odstaw go do ostygnięcia.

Na jednym talerzyku rozkłóć jajko, na drugim wysyp bułkę tartą. Na naleśnika nałóż porcję farszu do krokietów. Całość zawiń, opanieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce. Czynność powtarzaj do wyczerpania wszystkich składników.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz kładź partiami krokiety. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Potrawę podawaj do lekkich zup lub pałaszuj jako samodzielne danie. Jeśli szukasz przepisu na naleśniki, sprawdź patent Makłowicza. Z gotowaną młodą kapustą niewiele warzyw może się równać.

siekanie młodej kapusty.png
Canva / ikostudio