Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał
Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.
Pasta jajeczna z zaskakującymi dodatkami
Jajka na miękko lub jajecznica to popularne dania, które jada się na śniadanie . Też w takiej formie przyrządzałam jajka. Jednak dzięki temu przepisowi robię pyszną pastę jajeczną. Dodaję do niej produkty, które mogą być zaskoczeniem.
Mowa o serze feta, miodzie i musztardzie. Z nimi pasta jajeczna zyskuje delikatny, ale też lekko słodki smak . Dodatkowo feta sprawia, że pasta jajeczna jest dość wyrazista. Do takiej pasty znakomicie pasuje szczypiorek. Przepis na pastę jajeczną znajdziesz poniżej.
Jak przygotować pastę jajeczną?
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ½ kostki sera typu feta
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie pasty jajecznej na śniadanie zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy ostygną pokrój je w kostkę . To samo zrób z serem Feta. Składniki przełóż do miski i dołóż pokrojony szczypiorek.
Teraz pora na dodanie majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy i miodu. Pamiętaj, by wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny . Składniki dokładnie wymieszaj. Pastę jajeczną schłodź w lodówce.
Pasta jajeczna najlepsza na śniadanie
Pasta jajeczna najlepiej smakuje z tostami, ale też z pajdą świeżego chleba . Takie śniadanie wyróżnia się wyrazistym, ale też lekko słodkim smakiem. Połączenie składników daje pyszny efekt . Dlatego warto w ten sposób przyrządzić pastę jajeczną.
Ser Feta, miód i musztarda znakomicie pasują do pasty jajecznej. Polecam ten prosty przepis na smaczne śniadanie . W niedługim czasie przyrządzisz pastę jajeczną, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne mięso na obiad przy użyciu chochli. Radziliśmy, jak smażyć pieczarki, by nie ciemniały.
Źródło: kokilka.blogspot.com