Smakosze.pl Przepisy Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał
Fot. Shutterstock

Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał

28 października 2024

Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.

Pasta jajeczna z zaskakującymi dodatkami

Jajka na miękko lub jajecznica to popularne dania, które jada się na śniadanie . Też w takiej formie przyrządzałam jajka. Jednak dzięki temu przepisowi robię pyszną pastę jajeczną. Dodaję do niej produkty, które mogą być zaskoczeniem.

Mowa o serze feta, miodzie i musztardzie. Z nimi pasta jajeczna zyskuje delikatny, ale też lekko słodki smak . Dodatkowo feta sprawia, że pasta jajeczna jest dość wyrazista. Do takiej pasty znakomicie pasuje szczypiorek. Przepis na pastę jajeczną znajdziesz poniżej.

pasta z jajek
Fot. Canva/olejx
Restauracja wydała oświadczenie po wizycie Książula. Tych słów nie spodziewał się absolutnie nikt

Jak przygotować pastę jajeczną?

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ½ kostki sera typu feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie pasty jajecznej na śniadanie zacznij od ugotowania jajek na twardo. Gdy ostygną pokrój je w kostkę . To samo zrób z serem Feta. Składniki przełóż do miski i dołóż pokrojony szczypiorek.

Teraz pora na dodanie majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy i miodu. Pamiętaj, by wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny . Składniki dokładnie wymieszaj. Pastę jajeczną schłodź w lodówce.

Pasta jajeczna najlepsza na śniadanie

Pasta jajeczna najlepiej smakuje z tostami, ale też z pajdą świeżego chleba . Takie śniadanie wyróżnia się wyrazistym, ale też lekko słodkim smakiem. Połączenie składników daje pyszny efekt . Dlatego warto w ten sposób przyrządzić pastę jajeczną.

Ser Feta, miód i musztarda znakomicie pasują do pasty jajecznej. Polecam ten prosty przepis na smaczne śniadanie . W niedługim czasie przyrządzisz pastę jajeczną, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne mięso na obiad przy użyciu chochli. Radziliśmy, jak smażyć pieczarki, by nie ciemniały.

pasta z jajek
Fot. Canva/chas53

Źródło: kokilka.blogspot.com

Biały nalot na czekoladzie oznacza jedno. Lepiej nie bagatelizuj
Zapomnij o słodkim bloku czekoladowym. Ten wytrawny blok z mięsa to dopiero coś
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy