Dodatkowa opłata w piekarniach
Rosnące ceny mediów wpływają na koszt zakupów. W ostatnim czasie w niektórych piekarniach podrożało również pieczywo. Niektóre placówki zaczęły bowiem doliczać opłatę za krojenie chleba. Uzasadniają to właśnie wzrostem kosztów prądu. Nie wszyscy klienci są zachwyceni tą sytuacją.
Rosnące ceny niepokoją wielu z nas. Droższe są mleko i nabiał, rosły koszty oleju rzepakowego. Teraz kolejną cegiełkę do podwyżek dodają piekarnie, które doliczają drobną, ale kolejną opłatę - 10 gr za pokrojenie chleba .
Opłata za krojenie podzieliła klientów
Jak donosi Polsat News, sytuacja dotyczy osób kupujących chleb w Warszawie i Gorzowie Wielkopolskim . Wiele osób jest oburzonych dodatkowymi opłatami. Część z nich uważa, że takie postępowanie jest wykorzystywaniem sytuacji pandemicznej do wzbogacenia się:
„Uważam, że to powinno być za darmo. Przecież co to za problem przekroić chleb. Teraz jest tak, że każdy wykorzystuje tę sytuację pandemiczną, żeby ludzie za wszystko musieli płacić”. - powiedziała jedna z mieszkanek Gorzowa w rozmowie z Polsat News.
Można się jednak z tą opinią nie zgodzić. W sytuacji, gdy rosną koszty gazu, prądu, zbóż, a za chwilę i nawozów, zrozumiałe może być, że cena pieczywa pójdzie w górę. Nie dla wszystkich jest to ważne, w jaki sposób zostanie opisana na paragonie.
10 gr nie wydaje się wygórowaną kwotą za to, że obsługa poświęci czas i środki, by pociąć chleb. W końcu maszyna wykorzystywana do cięcia pieczywa działa na prąd, a przygotowanie pokrojonych bochenków też zajmuje czas .
Pracownicy gorzowskich piekarni twierdzą, że może to trwać nawet pół nocy. Cztery godziny pracy maszyny przekładają się na konkretny koszt dla sklepu. A jeszcze przecież doliczyć do tego trzeba koszty zakupu środków ochrony i obsługi. Jedynym sposobem na ominięcie podwyżki wydaje się zakup pieczywa niewymagającego krojenia.
Warto też kupować pieczywo rozważnie i odpowiednio je przechowywać. W przedłużeniu jego trwałości pomogą wam w tym nasze rady dotyczące odświeżania czerstwego chleba oraz mrożenia wyrobów piekarniczych .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2