Smakosze.pl Przepisy Domowa pasztetowa, lepsza niż ze sklepu
PASZTETOWA
canva/PicLeidenschaft, Getty Images

Domowa pasztetowa, lepsza niż ze sklepu

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasztetowa swojego czasu często była wybierana przez Polaków jako główny dodatek do kanapek. Dawniej większość osób przygotowywała ją własnoręcznie, lecz teraz można kupić ją z łatwością w sklepach. Domowa pasztetowa jest jednak znacznie smaczniejsza, co udowadnia poniższy przepis. Dzięki niemu zrobisz pasztetową bez jelita - zamiast niego wystarczy słoik.

Pasztetowa wywodzi się z kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej, skąd przybyła do Polski i podbiła nasze kubki smakowe. Jej najważniejszym składnikiem jest wątróbka, która odpowiada za charakterystyczną konsystencję wędliny, dlatego warto kupić ją w najlepszej jakości.

Klasyczna pasztetowa wymaga użycia jelita, aby zmielone produkty mogły zostać wygodnie zapakowane. Mamy na szczęście przepis, dzięki któremu można pozbyć się osłonek, co ułatwia przechowywanie i wydłuża przydatność do spożycia.

Przepis na pasztetową w słoiku

Składniki:

  • 250 g wątróbki

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 500 g słoniny

  • 1 cebula

  • 200 g kaszy manny

  • 1,5 łyżki soli

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki pieprzu

Zacznij od pokrojenia słoniny i łopatki w kostkę, wrzuć je do dużego garnka, postaw go na gazie, zalej wodą i parz w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez półtorej godzin y. Po tym czasie dodaj do mięsa wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut. Odlej 1/4 wywaru, a resztę odcedź. Mięso odstaw do ostudzenia.

Pozostałą wodę z gotowania dodaj do kaszy i ugotuj ją do miękkości na małym ogniu. Ostudzone mięso zmiel przez nakładkę 3 mm. Cebulę obierz i również zmiel ją w maszynce do mięsa. Do masy dodaj kaszę i wszystkie przyprawy.

Po wyrobieniu masy przełóż ją do dokładnie wymytych i wyparzonych słoików. Z akręć je, ułóż w garnku z wodą sięgającą zakrętek i gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny . Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem na całą noc. Przechowuj w lodówce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na tradycyjną domową mortadelę. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.

Liverwurst

Źródło zdjęcia: canva/kabVisio, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl; staregary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl