Przepis na pyszne pierogi szwedzkie z pieczarkowym farszem
Pierogi szwedzkie mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki większość z nas patrzy na to popularne danie. Nie wymagają one bowiem żadnego gotowania w wodzie, a zamiast tego piecze się je w piekarniku. Dzięki temu powierzchnia ciasta pysznie się karmelizuje i staje się chrupiąca. Do środka można włożyć każde nadzienie znane ze zwykłych pierogów.
Pierogi szwedzkie wywodzą się z kultowego dla krakowian lokalu Pierogi Szwedzkie Svensson na ulicy Długiej. Od prawie 40 lat bar serwuje pieczone pierogi z ciasta drożdżowego w formie fast foodu. Dzięki temu mieszkańcy Krakowa mogą zjeść na mieście szybko i smacznie.
Poniższa propozycja doskonale pasuje do klasycznego czerwonego barszczu, lecz równie dobrze można ją po upieczeniu zapakować w pergamin i wziąć do pracy czy szkoły. Odgrzewane pierogi szwedzkie smakują równie dobrze co świeże - najlepiej podgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.
Przepis na pierogi szwedzkie
Składniki:
1 kg mąki
50 g drożdży
500 ml mleka
2 żółtka
kostka masła
100 g masła
2,2 kg pieczarek
7 cebul
sól
pieprz
Zacznij od podgrzania mleka do temperatury letniej, rozpuszczenia w nim drożdży i wsypania 3 łyżek mąki. Odstaw płyn na 15 minut. 1 kostkę masła rozpuść, ostudź i połącz z żółtkami. Wlej je do mleka, wsyp resztę mąki i wyrób odchodzące od dłoni ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia na 40 minut.
Cebule obierz ze skórki i drobno posiekaj. Wrzuć ją na patelnie ze 100 g masła i smaż, aż ładnie się skarmelizuje. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj je do cebuli i smaż, aż większość wody odparuje. Dopraw farsz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój je na długie pasy i na środku każdego z nich rozsmaruj porcje farszu. Zroluj ciasto w podłużne wałki i ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.
Źródło zdjęcia: canva/Derek Phillips, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem
Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis
Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz
Źródło: przyslijprzepis