Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem
Adam Moskal
Adam Moskal 24.01.2022 01:00

Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem

Gołąbki Magdy Gessler
TRICOLORS/East News; canva/Nataly Hanin, Getty Images

Magda Gessler jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskiej gastronomii opracowała wiele pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy jej sposób na pyszne gołąbki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby danie miało charakterystyczny i intensywny smak, dodaj do niego przynajmniej jedną łyżkę majeranku.

Gołąbki są tak popularnym w Polsce daniem, że w każdym domu można znaleźć rodzinne przepisy z wieloletnią historią. Magda Gessler przygotowała recepturę na proste i szybkie gołąbki, które nie zajmą ci całego dnia, tak, jak w przypadku wielu innych wersji wymagających wielogodzinnej pracy.

Dużą zaletą są również same składniki, które są do kupienia w każdym sklepie spożywczym za niewielkie pieniądze. Dzięki temu zrobienie pokaźnego objętościowo obiadu, który nasyci i odżywi całą rodzinę, nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.

Przepis na gołąbki Magdy Gessler

Składniki

  • 700 g mielonej wieprzowiny

  • 100 g ryżu

  • 2 cebule

  • 1 biała lub włoska kapusta

  • 1,5 litra bulionu lub rosołu

  • 1 jajko

  • 600 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka majeranku

  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku

W garnku zagotuj wodę i wstaw do niej główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. W osobnym garnku ugotuj ryż. Po odcedzeniu z wody, odstaw do wystygnięcia. 

Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Wrzuć ją do miski wraz z mięsem, solą, pieprzem, papryką w proszku, majerankiem oraz tymiankiem. Dodaj do masy miękki ryż, surowe jajko i wyrób ją dobrze dłonią.

Wszystkie liście wypełnij porcją farszu i zawiń je w kształt gołąbka. Na dnie garnka ułóż wierzchnie brzydkie liście, a na nich kładź zwinięte gołąbki. Zalej je bulionem z mąką, przecierem pomidorowym, dopraw większą ilością przypraw do smaku i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Po zagotowaniu podawaj gołąbki ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Gołąbki

Źródło zdjęcia: canva/bgsmith, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram