Smakosze.pl
Surówka

canva/arfo, Getty Images

Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie

31 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka jest bardzo istotnym elementem większości obiadów - składający się z surowych warzyw i owoców dodatek jest przecież pełen witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować smaczne uzupełnienie głównego dania, przygotuj ją z pora, selera, jabłka i jogurtu. Taka mieszanka jest prawdziwą witaminową bombą, a do tego wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Surówka przygotowana z warzyw o mało intensywnych walorach smakowych może zostać zakryta przez danie główne. Harmonia aromatów nie jest wcale trudna do osiągnięcia, a dobry dodatek do obiadu zwiększy szansę, że posiłek zostanie zapamiętany na dłużej.

Faworki

Jedyne, prawdziwie babcine faworki smażone na smalcu

CZYTAJ DALEJ

Surówki, z uwagi na brak obróbki termicznej, podczas której duża część wartości odżywczych jest bezpowrotnie tracona, są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie. Aby zmniejszyć kaloryczność i tłustość dania, zrezygnuj z dodawania do niego majonezu.

Przepis na surówkę z pora, selera i jogurtu

Składniki:

  • 2 pory

  • 2 jabłka

  • 1 seler

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania porów z wierzchniej warstwy, przemycia ich pod bieżącą wodą i przekrojenia na połówki. Następnie siekając jedynie białą część, posiekaj warzywo na równe pół-talarki. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jabłka umyj w czystej i ciepłej wodzie, obierz je ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tej samej tarce, co marchewki. Zaraz po nich obierz, umyj i zetrzyj jeszcze selera. Umieść rozdrobnione jarzyny i jabłka w większej misce.

W osobnej mniejszej miseczce połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalej sosem produkty w większym naczyniu, przemieszaj je i wstaw do lodówki na 45 minut przed podaniem obiadu, aby smaki zdążyły się przegryźć. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst wyjawia, jak zrobić zachwycająco soczyste żeberka pieczone.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >