Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie
Adam Moskal
Adam Moskal 24.01.2022 01:00

Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie

Surówka
canva/arfo, Getty Images

Surówka jest bardzo istotnym elementem większości obiadów - składający się z surowych warzyw i owoców dodatek jest przecież pełen witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować smaczne uzupełnienie głównego dania, przygotuj ją z pora, selera, jabłka i jogurtu. Taka mieszanka jest prawdziwą witaminową bombą, a do tego wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Surówka przygotowana z warzyw o mało intensywnych walorach smakowych może zostać zakryta przez danie główne. Harmonia aromatów nie jest wcale trudna do osiągnięcia, a dobry dodatek do obiadu zwiększy szansę, że posiłek zostanie zapamiętany na dłużej.

Surówki, z uwagi na brak obróbki termicznej, podczas której duża część wartości odżywczych jest bezpowrotnie tracona, są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie. Aby zmniejszyć kaloryczność i tłustość dania, zrezygnuj z dodawania do niego majonezu.

Przepis na surówkę z pora, selera i jogurtu

Składniki:

  • 2 pory

  • 2 jabłka

  • 1 seler

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania porów z wierzchniej warstwy, przemycia ich pod bieżącą wodą i przekrojenia na połówki. Następnie siekając jedynie białą część, posiekaj warzywo na równe pół-talarki. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jabłka umyj w czystej i ciepłej wodzie, obierz je ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tej samej tarce, co marchewki. Zaraz po nich obierz, umyj i zetrzyj jeszcze selera. Umieść rozdrobnione jarzyny i jabłka w większej misce.

W osobnej mniejszej miseczce połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalej sosem produkty w większym naczyniu, przemieszaj je i wstaw do lodówki na 45 minut przed podaniem obiadu, aby smaki zdążyły się przegryźć. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst wyjawia, jak zrobić zachwycająco soczyste żeberka pieczone.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram