Smakosze.pl

canva/arfo, Getty Images

Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Surówka jest bardzo istotnym elementem większości obiadów - składający się z surowych warzyw i owoców dodatek jest przecież pełen witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować smaczne uzupełnienie głównego dania, przygotuj ją z pora, selera, jabłka i jogurtu. Taka mieszanka jest prawdziwą witaminową bombą, a do tego wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Surówka przygotowana z warzyw o mało intensywnych walorach smakowych może zostać zakryta przez danie główne. Harmonia aromatów nie jest wcale trudna do osiągnięcia, a dobry dodatek do obiadu zwiększy szansę, że posiłek zostanie zapamiętany na dłużej.

Surówki, z uwagi na brak obróbki termicznej, podczas której duża część wartości odżywczych jest bezpowrotnie tracona, są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie. Aby zmniejszyć kaloryczność i tłustość dania, zrezygnuj z dodawania do niego majonezu.

Przepis na surówkę z pora, selera i jogurtu

Składniki:

  • 2 pory

  • 2 jabłka

  • 1 seler

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania porów z wierzchniej warstwy, przemycia ich pod bieżącą wodą i przekrojenia na połówki. Następnie siekając jedynie białą część, posiekaj warzywo na równe pół-talarki. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jabłka umyj w czystej i ciepłej wodzie, obierz je ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tej samej tarce, co marchewki. Zaraz po nich obierz, umyj i zetrzyj jeszcze selera. Umieść rozdrobnione jarzyny i jabłka w większej misce.

W osobnej mniejszej miseczce połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalej sosem produkty w większym naczyniu, przemieszaj je i wstaw do lodówki na 45 minut przed podaniem obiadu, aby smaki zdążyły się przegryźć. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst  wyjawia, jak zrobić zachwycająco soczyste żeberka pieczone.

Surówka

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]