Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie
Surówka jest bardzo istotnym elementem większości obiadów - składający się z surowych warzyw i owoców dodatek jest przecież pełen witamin i minerałów. Jeśli chcesz przygotować smaczne uzupełnienie głównego dania, przygotuj ją z pora, selera, jabłka i jogurtu. Taka mieszanka jest prawdziwą witaminową bombą, a do tego wspaniale smakuje i pięknie wygląda.
Surówka przygotowana z warzyw o mało intensywnych walorach smakowych może zostać zakryta przez danie główne. Harmonia aromatów nie jest wcale trudna do osiągnięcia, a dobry dodatek do obiadu zwiększy szansę, że posiłek zostanie zapamiętany na dłużej.
Surówki, z uwagi na brak obróbki termicznej, podczas której duża część wartości odżywczych jest bezpowrotnie tracona, są najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie. Aby zmniejszyć kaloryczność i tłustość dania, zrezygnuj z dodawania do niego majonezu.
Przepis na surówkę z pora, selera i jogurtu
Składniki:
2 pory
2 jabłka
1 seler
2 marchewki
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Zacznij od obrania porów z wierzchniej warstwy, przemycia ich pod bieżącą wodą i przekrojenia na połówki. Następnie siekając jedynie białą część, posiekaj warzywo na równe pół-talarki. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jabłka umyj w czystej i ciepłej wodzie, obierz je ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tej samej tarce, co marchewki. Zaraz po nich obierz, umyj i zetrzyj jeszcze selera. Umieść rozdrobnione jarzyny i jabłka w większej misce.
W osobnej mniejszej miseczce połącz majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalej sosem produkty w większym naczyniu, przemieszaj je i wstaw do lodówki na 45 minut przed podaniem obiadu, aby smaki zdążyły się przegryźć. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst wyjawia, jak zrobić zachwycająco soczyste żeberka pieczone.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem
Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis
Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz
Źródło: haps