Domowa polewa czekoladowa
pixabay.com

Domowa polewa czekoladowa

Czekolada to deser cieszący się największą popularnością w wielu krajach na całym świecie. Polewa czekoladowa stanowi doskonały dodatek do ciast, ciasteczek, cukierków i domowych deserów, ale sprawdza się równie dobrze w połączeniu z owocami – a nawet niektórymi gatunkami mięsa. Gotowa, dostępna w sklepach, nie zawsze spełnia nasze oczekiwania, dlatego warto wiedzieć, jak można ją przygotować samodzielnie. Jak sprawić, aby domowa polewa czekoladowa była idealna? Jak przyrządzić białą i różową polewę?

Prosta polewa czekoladowa

W najprostszej wersji do przygotowania polewy czekoladowej można wykorzystać tabliczkę czekolady, którą rozpuścimy w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu umieszczonym na małym garnku z gotującą się wodą. Po doprowadzeniu jej do płynnej postaci musimy ją szybko wykorzystać zanim ponownie zastygnie. Inna opcja z użyciem gotowej czekolady to rozpuszczenie tabliczki w małym rondelku z dodatkiem niewielkiej ilości mleka lub słodkiej śmietanki, aby zapobiec przypaleniu się czekolady. Im więcej płynu, tym bardziej wydłuży się czas, zanim polewa czekoladowa zastygnie. Taka opcja może być ratunkiem w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybko przygotować polewę, lub gdy zabrakło któregoś ze składników, których zwykle używamy do samodzielnego sporządzenia tego słodkiego sosu.

Domowa polewa czekoladowa – składniki

Do przygotowania domowej polewy czekoladowej będziemy potrzebować następujących składników:

  • Kakao – 100 gramów,
  • Masło – 200 gramów,
  • Cukier puder – 220 gramów (można użyć mniej lub więcej w zależności od własnych preferencji),
  • Mleko lub woda – 8 łyżek.

Masło nadaje polewie wyjątkowego smaku, ale w razie potrzeby można je zastąpić margaryną roślinną (jeśli ze względów zdrowotnych unikamy masła lub stosujemy dietę wykluczającą produkty pochodzenia zwierzęcego). Podobnie można zastosować alternatywę dla kakao, na które wiele osób jest uczulonych – na jego miejscu sprawdzi się karob, czyli mączka chleba świętojańskiego. Dodatkowym argumentem przemawiającym za użyciem karobu jest jego smak. Charakteryzuje się naturalną słodkością, zatem dzięki niemu można będzie zmniejszyć ilość cukru, który dodamy do polewy czekoladowej.

Jak przygotować polewę czekoladową?

Proponowane ilości składników można proporcjonalnie zmieniać w zależności od tego, jak dużej ilości polewy czekoladowej potrzebujemy. Niewielka ilość będzie odpowiednia na przykład jako sos do owoców, duża przyda się, jeśli planujemy pokryć czekoladą kilkupoziomowy tort. Również stosunek poszczególnych składników do siebie nawzajem można modyfikować, jeśli uznamy, że polewa jest za bardzo lub za mało słodka, albo niewystarczająco gęsta. Przygotowanie czekoladowej masy zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku masła.

Dodajemy do niego kakaowy lub karobowy proszek oraz mleko (lub wodę) i cukier. Słodki puder warto przesiać wcześniej przez sitko, co pozwoli na uzyskanie gładszej i bardziej delikatnej polewy. Aby zapobiec nadmiernemu rozrzedzeniu masy, dobrze jest dodać na początku mniej wody (lub mleka), a potem, już po wymieszaniu wszystkich składników, stopniowo dolewać ją po trochu, aż masa stanie się dokładnie taka, jakiej potrzebujemy. Pamiętajmy, że polewa czekoladowa nie może się zagotować, dlatego nie można jej trzymać na dużym ogniu.

Polewa czekoladowa biała i różowa

Czasem czekoladowy sos w brązowym kolorze nie pasuje do deseru, jaki planujemy podać – wtedy można wykorzystać pomysły na inne warianty. Biała polewa czekoladowa będzie idealna na przykład do lekkiego, wiosennego tortu owocowego oraz do drożdżowych bułeczek własnej roboty. Jak ją przygotować? Z braku czasu lub potrzebnych składników można w tym przypadku zadziałać podobnie jak przy brązowej polewie, czyli po prostu rozpuścić tabliczkę białej czekolady. Jeśli natomiast chcemy wykonać polewę samodzielnie, będziemy potrzebować 200 gramów masła lub margaryny, 4 łyżki cukru, 6 łyżek wody i 8 pełnych łyżek mleka w proszku, przy czym musi to być drobnoziarnisty proszek, nie granulat.

Stawiamy nieduży garnek z grubym dnem na małym ogniu, rozpuszczamy w nim tłuszcz, dodajemy wodę i cukier i dokładnie mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy mleko w proszku, jednocześnie energicznie mieszając całość drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Polewa czekoladowa przed użyciem powinna być częściowo przestudzona. Aby przygotować polewę w kolorze różowym, wystarczy dodać do niej barwnik spożywczy – im więcej barwnika, tym ciemniejszy odcień tego koloru uda się uzyskać.

Dietetyczna polewa czekoladowa

Niemal każdy przepis na domowy deser można nieco „odchudzić” poprzez zastosowanie zamienników o mniejszej kaloryczności. Pamiętajmy jednak, że wprowadzanie zmian w oryginalnej recepturze prawie zawsze wpływa na smak i zapach, a nierzadko również na konsystencję. Polewa czekoladowa stanie się dietetyczna, jeśli zamiast mleka i tłuszczu zastosujemy naturalny jogurt, kakao zastąpimy proszkiem karobowym, a w miejsce zwykłego cukru użyjemy niskokalorycznego słodzika w postaci erytrytolu, który jest dziesięciokrotnie mniej kaloryczny niż cukier.

Następny artykuł