Smakosze.pl Przepisy Domowa zupa ogórkowa z ryżem
canva/arfo

Domowa zupa ogórkowa z ryżem

20 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa ogórkowa z ryżem i domowych ogórków kiszonych jest prostym i zarazem genialnym daniem dla całej rodziny. Jest intensywna w smaku i niezwykle aromatyczna. Ogórkową z ryżem przygotowuję na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, aby uzyskać mocny, mięsny wywar. Poznaj sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z ryżem.

Zupa ogórkowa gotowana na wołowinie, udku z kurczaka z dodatkiem warzyw rosołowych ma intensywny smak i aromat. Wołowina jest niezwykle aromatycznym mięsem, które doskonale komponuje się z całym daniem. Zupa ogórkowa z ryżem jest niezwykle sycąca, smaczna i posiada intensywny kolor.

Domową ogórkową zawsze gotuję na wcześniej ukiszonych ogórkach, aby mieć pewność, że danie będzie smaczne i zdrowe. Starte ogórki kiszone przed dodaniem do wywaru możesz przesmażyć na odrobinie masła. W ten sposób wzmocnisz ich smak. Możesz również dolać odrobinę wody z kiszonek, aby zwiększyć aromat całej zupy.

Zupę ogórkową możesz przygotować w wielu wersjach: ogórkową na skrzydełkach , ogórkową na żeberkach , a także wegańską zupę ogórkową na mleku kokosowym. Każda zupa ma swój wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować.

Przepis na domową zupę ogórkową z ryżem

Składniki na 6 porcji:

  • udko z kurczaka

  • 150 g wołowiny do rosołu

  • 100 g białego ryżu

  • cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek pora

  • 6 ogórków kiszonych

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • kostka rosołowa drobiowa

  • liść laurowy

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • koperek

Jak przygotować domową zupę ogórkową z ryżem?

Mięso umyj i włóż do garnka, następnie zalej 2 litrami wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Wyjmij je, dodaj cebulę, marchewki, por, pietruszkę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i gotuj 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie i powstanie aromatyczny wywar.

Dodaj kostkę rosołową, ryż i stare ogórki kiszone i gotuj 15 minut, aż ryż będzie ugotowany. Na koniec zupę zabiel śmietaną i oprósz koperkiem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy