Smakosze.pl
Wegańska zupa ogórkowa, którą pokochają nawet mięsożercy

canva/Marcin Wojciechowski

Wegańska zupa ogórkowa, którą pokochają nawet mięsożercy

19 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wegańska zupa ogórkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnej ogórkowej gotowanej na mięsie lub zabielanej śmietaną. Jest bardzo aromatyczna, warzywna, mocno doprawiona. Wegańska zupa ogórkowa swój ciekawy i wyjątkowy smak zawdzięcza mleczku kokosowemu, który dodaję zamiast klasycznej śmietany. Poznaj przepis na wegańską zupę ogórkową, którą pokochają nawet mięsożercy.

Zupa wegańska jest lekka, bardzo aromatyczna i mniej kaloryczna niż tradycyjna ogórkowa gotowana na żeberkach. Zabiel ją orientalnym mleczkiem kokosowym, a odkryjesz jej niepowtarzalny i doskonały smak. Wegańska zupa ogórkowa z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, nawet zagorzałym miłośnikom mięsa. Jest intensywna, warzywna, a podsmażone na oliwie warzywa z tymiankiem, czosnkiem i zielem angielskim doskonale łączą się z kiszonymi ogórkami i mleczkiem kokosowym.

Wegańską zupę ogórkową przygotowuję za każdym razem, kiedy mam ochotę na lekką, tradycyjną zupę w nowej odsłonie. Do moich ulubionych dań wegańskich należy również caldo verde, czyli portugalska zupa z jarmużem, gotowana na wywarze warzywnym z oliwą i czosnkiem. Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem, nadającym zupie pięknego, zielonego koloru. Koniecznie musisz jej spróbować.

Przepis na wegańską zupę ogórkową

Składniki na 4-6 porcji:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 4 młode ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 ząbki czosnku

  • czerwona cebula

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • koperek

  • 150 ml mleczka kokosowego

  • 4 ziarna pieprzu kolorowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

  • sól

Jak przygotować wegańską zupę ogórkową?

W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekany czosnek i cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchewkę, ziemniaki, seler, wsyp liście laurowe, tymianek, ziele angielskie i podsmaż jeszcze przez kilka minut, stale mieszając.

Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj ziarna pieprzu, starte ogórki kiszone i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod sam koniec gotowania wlej mleczko kokosowe, wsyp posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj posiekany koperek.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sałatka grecka z kurczakiem - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
zimowa herbata

Przepisy

Przepis na rozgrzewającą herbatę zimową wg. Ani Starmach

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na niezapomniane łazanki

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa rybna z dorsza - pyszny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka, obłędnie warzywna sałatka jarzynowa bez ziemniaków

Czytaj więcej >
Pasztet z żurawiną

Przepisy

Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

Czytaj więcej >