Prosta zupa ogórkowa na skrzydełkach
Zupa ogórkowa jest jedną z zup, które przygotujesz na wiele sposobów. Gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem kurzych skrzydełek jest bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową na skrzydełkach-idealną na obiad i kolację w chłodny, jesienny dzień.
Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych zup. Jest pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupę gotuję z wkładką mięsną, aby dodatkowo wzmocnić jej smak i rozgrzewające właściwości. Zupa ogórkowa na skrzydełkach to idealny pomysł na smaczny i zdrowy obiad lub kolację dla całej rodziny.
Marchewkę i ziemniaki podsmażam na maśle przed dodaniem do wywaru, aby warzywa były bardziej aromatyczne i nie rozleciały się podczas gotowania. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić śmietaną do zup. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem jej do garnka, rozrobić ją w odrobinie zimnej wody, dzięki czemu unikniesz grudek w zupie i zważenia śmietany.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką, smaczną i zdrową zupę-tu znajdziesz tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik.
Przepis na prostą zupę ogórkową na skrzydełkach
Składniki na 6 porcji:
3 skrzydełka z kurczaka
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
5 ogórków kiszonych
łyżka masła
3 ziarna ziela angielskiego
koperek
pieprz, sól
Jak przygotować prostą zupę ogórkową na skrzydełkach?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj całą cebulę, całe ząbki czosnku, korzeń selera, pietruszki i gotuj.
Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, dodaj je do zupy i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na tarce zetrzyj ogórki kiszone, włóż je do wywaru pod sam koniec gotowania, dopraw solą, pieprzem, posiekanym koperkiem.
Smacznego.