Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta zupa ogórkowa na skrzydełkach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.10.2021 02:00

Prosta zupa ogórkowa na skrzydełkach

Prosta zupa ogórkowa na skrzydełkach
canva/CCat82

Zupa ogórkowa jest jedną z zup, które przygotujesz na wiele sposobów. Gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem kurzych skrzydełek jest bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową na skrzydełkach-idealną na obiad i kolację w chłodny, jesienny dzień.

Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych zup. Jest pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupę gotuję z wkładką mięsną, aby dodatkowo wzmocnić jej smak i rozgrzewające właściwości. Zupa ogórkowa na skrzydełkach to idealny pomysł na smaczny i zdrowy obiad lub kolację dla całej rodziny.

Marchewkę i ziemniaki podsmażam na maśle przed dodaniem do wywaru, aby warzywa były bardziej aromatyczne i nie rozleciały się podczas gotowania. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić śmietaną do zup. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem jej do garnka, rozrobić ją w odrobinie zimnej wody, dzięki czemu unikniesz grudek w zupie i zważenia śmietany.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką, smaczną i zdrową zupę-tu znajdziesz tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik.

Przepis na prostą zupę ogórkową na skrzydełkach

Składniki na 6 porcji:

  • 3 skrzydełka z kurczaka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 ziemniaki

  • 5 ogórków kiszonych

  • łyżka masła

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • koperek

  • pieprz, sól

Jak przygotować prostą zupę ogórkową na skrzydełkach?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj całą cebulę, całe ząbki czosnku, korzeń selera, pietruszki i gotuj.

Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, dodaj je do zupy i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na tarce zetrzyj ogórki kiszone, włóż je do wywaru pod sam koniec gotowania, dopraw solą, pieprzem, posiekanym koperkiem.

Smacznego.