Smakosze.pl Przepisy Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają
canva/ Carmen Hauser

Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają

14 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Słone przekąski nie muszą być niezdrowe i tuczące. Prezentujemy prosty i smaczny patent na domowe chipsy. Warzywa wystarczy umyć, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów, bo te są nadzwyczajne i kosztują niewiele. Przyjemnie ogląda się przy nich nie tylko mecze.

Do pieczenia domowych chipsów potrzebujesz oleju rzepakowego oraz ulubionych przypraw. Mieszankę smaków możesz za każdym razem przygotować nieco inaczej. Obtoczone w niej plasterki warzyw należy upiec. Ten sposób na przekąskę jest dziecinnie prosty.

Przepis na domowe chipsy z marchewki i pietruszki

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

Jak w prosty sposób przygotować domowe chipsy?

Warzywa na domowe chipsy dokładnie wyszoruj i opłucz, ewentualnie obierz. Pokrój je wzdłuż w plasterki o grubości ok. 2-3 mm (możesz sobie pomóc nożem szczelinowym). Plasterki warzyw przełóż do sporej miski.

Przygotuj mieszankę przypraw do domowych chipsów. Olej rzepakowy wymieszaj ze słodką papryką, ziołami oraz solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polej pokrojone w plasterki warzywa i wymieszaj dokładnie całość.

Plasterki warzyw rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C ok. 25 minut. Po upływie tego czasu chipsy przełóż na kratkę. Domowe chipsy podawaj po całkowitym ostygnięciu.

Smakowitą przekąskę przygotujesz również z ziemniaczanych obierków . Chrupiące jabłka to kolejny niebanalny pomysł na domowe chipsy .

domowe chipsy
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy