Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają
Słone przekąski nie muszą być niezdrowe i tuczące. Prezentujemy prosty i smaczny patent na domowe chipsy. Warzywa wystarczy umyć, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów, bo te są nadzwyczajne i kosztują niewiele. Przyjemnie ogląda się przy nich nie tylko mecze.
Do pieczenia domowych chipsów potrzebujesz oleju rzepakowego oraz ulubionych przypraw. Mieszankę smaków możesz za każdym razem przygotować nieco inaczej. Obtoczone w niej plasterki warzyw należy upiec. Ten sposób na przekąskę jest dziecinnie prosty.
Przepis na domowe chipsy z marchewki i pietruszki
Składniki:
-
2 średniej wielkości marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
4-5 łyżek oleju rzepakowego
-
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz do smaku
Jak w prosty sposób przygotować domowe chipsy?
Warzywa na domowe chipsy dokładnie wyszoruj i opłucz, ewentualnie obierz. Pokrój je wzdłuż w plasterki o grubości ok. 2-3 mm (możesz sobie pomóc nożem szczelinowym). Plasterki warzyw przełóż do sporej miski.
Przygotuj mieszankę przypraw do domowych chipsów. Olej rzepakowy wymieszaj ze słodką papryką, ziołami oraz solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polej pokrojone w plasterki warzywa i wymieszaj dokładnie całość.
Plasterki warzyw rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C ok. 25 minut. Po upływie tego czasu chipsy przełóż na kratkę. Domowe chipsy podawaj po całkowitym ostygnięciu.
Smakowitą przekąskę przygotujesz również z ziemniaczanych obierków . Chrupiące jabłka to kolejny niebanalny pomysł na domowe chipsy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie
-
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama