Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka
Chipsy smakują praktycznie każdemu, są w końcu kaloryczną bombą z dużą ilością soli o intensywnym smaku, jednak częste jedzenie ich może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Dlatego prezentujemy smaczną i zdrową alternatywę - chipsy z jabłek. Zapieczone cienkie plasterki owoców z przyprawami są kruche i słodkie, więc doskonale sprawdzą się do podgryzania podczas oglądania filmu.
Chipsy z jabłka bez żadnych kłopotów można kupić w większości sklepów spożywczych, lecz takie rozwiązanie jest odradzane. Kupne chipsy nie są tak dobrej jakości i często są wykonane jedynie z samych owoców.
W domu możesz doprawić plasterki jabłek jakimikolwiek przyprawami, a więc dostosowanie smaku chipsów jest w 100% zależne od ciebie. Poniżej prezentujemy recepturę klasyczną, chipsy z korzennym aromatem.
Przepis na chipsy jabłkowe
Składniki:
3 słodkie jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
szczypta suszonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Na początku jabłka dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wysusz je ręcznikiem papierowym. Jeżeli skórka ci nie przeszkadza, zostaw ją - pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Specjalną wycinarką wytnij gniazda nasienne.
Jabłka pokrój w plastry o grubości około 4 mm. Może się wydawać, że są zbyt grube, lecz w trakcie pieczenia skurczą się. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie równomiernie posyp nimi plastry.
Plasterki ułóż na kratce piekarnika i wsuń je do jego wnętrza. Piecz owoce przez około godzinę w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Co 10 minut przewracaj plastry na drugą stronę. Przechowuj je w papierowej torebce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny sernik bez pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl; zasmakujradosci.pl