Smakosze.pl
Chipsy jabłkowe

canva/Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

26 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chipsy smakują praktycznie każdemu, są w końcu kaloryczną bombą z dużą ilością soli o intensywnym smaku, jednak częste jedzenie ich może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Dlatego prezentujemy smaczną i zdrową alternatywę - chipsy z jabłek. Zapieczone cienkie plasterki owoców z przyprawami są kruche i słodkie, więc doskonale sprawdzą się do podgryzania podczas oglądania filmu.

Chipsy z jabłka bez żadnych kłopotów można kupić w większości sklepów spożywczych, lecz takie rozwiązanie jest odradzane. Kupne chipsy nie są tak dobrej jakości i często są wykonane jedynie z samych owoców.

Kotlety z kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

CZYTAJ DALEJ

W domu możesz doprawić plasterki jabłek jakimikolwiek przyprawami, a więc dostosowanie smaku chipsów jest w 100% zależne od ciebie. Poniżej prezentujemy recepturę klasyczną, chipsy z korzennym aromatem.

Przepis na chipsy jabłkowe

Składniki:

  • 3 słodkie jabłka

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

  • szczypta suszonego imbiru

  • szczypta gałki muszkatołowej

Na początku jabłka dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wysusz je ręcznikiem papierowym. Jeżeli skórka ci nie przeszkadza, zostaw ją - pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Specjalną wycinarką wytnij gniazda nasienne.

Jabłka pokrój w plastry o grubości około 4 mm. Może się wydawać, że są zbyt grube, lecz w trakcie pieczenia skurczą się. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie równomiernie posyp nimi plastry.

Plasterki ułóż na kratce piekarnika i wsuń je do jego wnętrza. Piecz owoce przez około godzinę w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Co 10 minut przewracaj plastry na drugą stronę. Przechowuj je w papierowej torebce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny sernik bez pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Czipsy jabłkowe

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl; zasmakujradosci.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu

Przepisy

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Czytaj więcej >
Pyszne domowe bułki

Przepisy

Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki

Czytaj więcej >
Babciny patent na idealnie puszyste naleśniki

Przepisy

Babciny patent na idealnie puszyste naleśniki. Kluczowe są 2 zasady

Czytaj więcej >
Proste ciasto na lodach z 3 składników

Przepisy

Proste ciasto na lodach z 3 składników. Miękki i pyszny deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad

Czytaj więcej >
kotlet schabowy

Przepisy

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

Czytaj więcej >