Smakosze.pl Przepisy Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji
canva/alle12, Getty Images Signature

Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji

24 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Choć makaron można z łatwością kupić gotowy w sklepie, nie może się on równać z przygotowanym własnoręcznie. Siostra Anastazja ma na niego własny przepis, który prezentujemy poniżej. Jej trikiem do uzyskania najlepszego efektu jest odłożenie pokrojonego, surowego makaronu na 30 minut, aby podsechł.

Domowy makaron wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowym smakiem, fakturą oraz szybkością gotowania. Dzięki użyciu naturalnych składników kluski mają intensywny smak i piękny kolor.

Siostra Anastazja podczas sporządzania swojego makaronu, nigdy nie zapomina o odstawieniu go do przeschnięcia. Wystarczy 30 minut czekania, aby ciasto utraciło część wody i lepiej się gotowało, bez ryzyka przegotowania.

Przepis na domowy makaron siostry Anastazji

Składniki:

  • 250 g mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • 1/4 łyżeczki soli

Zacznij od przesiania mąki wprost na czystą stolnicę. Zrób w niej wgłębienie, wlej do niego roztrzepane jajka, olej oraz wsyp sól. Wymieszaj wszystko ze sobą, aż masa zacznie stawiać duży opór.

Wyrabiaj ciasto, cały czas podsypując je mąką, aż uzyska jednolitą konsystencję. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut. Podziel je na mniejsze porcje i każdą rozwałkuj na cienki placek. Posyp je mąką i odstaw na 30 minut.

Zwiń placki w rulon i pokrój je w cienkie paseczki, po czym rozrzuć je na stolnicy, podsyp mąką i ponownie pozostaw na 15 minut . Na koniec wrzucaj makaron do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia na powierzchnie . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.

Mąka z jajkiem na makaron

Źródło zdjęcia: canva/Panagiotis Kyriakos, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy