Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji
Choć makaron można z łatwością kupić gotowy w sklepie, nie może się on równać z przygotowanym własnoręcznie. Siostra Anastazja ma na niego własny przepis, który prezentujemy poniżej. Jej trikiem do uzyskania najlepszego efektu jest odłożenie pokrojonego, surowego makaronu na 30 minut, aby podsechł.
Domowy makaron wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowym smakiem, fakturą oraz szybkością gotowania. Dzięki użyciu naturalnych składników kluski mają intensywny smak i piękny kolor.
Siostra Anastazja podczas sporządzania swojego makaronu, nigdy nie zapomina o odstawieniu go do przeschnięcia. Wystarczy 30 minut czekania, aby ciasto utraciło część wody i lepiej się gotowało, bez ryzyka przegotowania.
Przepis na domowy makaron siostry Anastazji
Składniki:
-
250 g mąki
-
2 jajka
-
1 łyżka oleju
-
1/4 łyżeczki soli
Zacznij od przesiania mąki wprost na czystą stolnicę. Zrób w niej wgłębienie, wlej do niego roztrzepane jajka, olej oraz wsyp sól. Wymieszaj wszystko ze sobą, aż masa zacznie stawiać duży opór.
Wyrabiaj ciasto, cały czas podsypując je mąką, aż uzyska jednolitą konsystencję. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut. Podziel je na mniejsze porcje i każdą rozwałkuj na cienki placek. Posyp je mąką i odstaw na 30 minut.
Zwiń placki w rulon i pokrój je w cienkie paseczki, po czym rozrzuć je na stolnicy, podsyp mąką i ponownie pozostaw na 15 minut . Na koniec wrzucaj makaron do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia na powierzchnie . Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.
Źródło zdjęcia: canva/Panagiotis Kyriakos, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: siostra-anastazja.pl