Smakosze.pl
Pierogi leniwe  z prostego przepisu

donstock, Getty Images

Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi leniwe są idealnym sposobem na błyskawiczny i smaczny obiad - ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i szybkie. Sama ich nazwa wskazuje, że przepis ten jest zaskakująco prosty. Poniżej prezentujemy przepis z 1895 roku, który można zrobić w

Pierogi leniwe smakują szczególnie dzieciom - tradycyjny sposób podania polega na polaniu ich masłem z prażoną bułką tartą i cukrem. Słodki przysmak jest jednak najczęściej uważany za danie obiadowe i jako takie sprawdza się zdecydowanie najlepiej.

Największą zaletą leniwych jest prostota i szybkość wykonania. W mniej niż kwadrans można stworzyć pyszne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc nie masz czasu lub ochoty na długie siedzenie w kuchni, sporządź obiad wedle poniższej receptury. 

Pierogi leniwe na obiad

Nie każdy obiad musi być wykwintnym posiłkiem złożonym z wielu dań i podzielonym na kilka godzin. Zazwyczaj nie chcemy tracić czasu na wielogodzinne przygotowania, dlatego w takich sytuacjach świetnie sprawdzają się najprostsze i najszybsze przepisy kulinarne. 

Pierogi leniwe robi się szybciej niż ruskie, a ich słodki smak pasuje praktycznie każdemu. Nie powinno się jednak zjadać ich zbyt dużo - połączenie cukru i masła jest wyjątkowo kaloryczne i może prowadzić do otyłości, jeśli będzie nadużywane w dużych ilościach przez wiele dni. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni. 

Przepis na pierogi leniwe

Składniki: 

  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)

  • 2 jajka

  • kilka łyżek - do pół szklanki mąki

  • łyżka masła

  • bułka tarta

  • cukier

  • masło do sosu

Całość zacznij od nastawienia wody w dużym garnku. W ten sposób, kiedy woda się zagotuje, od razu będziesz mieć gotowe ciasto do gotowania. Ser wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj większość mąki, pozostawiając około 3 łyżek. Do sera i mąki dodaj jajko oraz sól.

Ciasto wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać dłonią. Po wyrobieniu ulep wałeczki na stolnicy podsypanej resztką mąki. Gotowe kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnie. Nie rozgotuj ich, ponieważ bardzo łatwo mogą się rozpaść.

Masło rozpuść, dodaj bułkę tartą oraz cukier. Smaż, aż bułka delikatnie się zrumieni. Posyp leniwe słodką bułką, a następnie zalej je masłem ze sporą ilością cukru i podawaj, kiedy są jeszcze ciepłe. Do ciasta możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego, co zwiększy intensywność smaku leniwych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >