Smakosze.pl
Pierogi leniwe  z prostego przepisu

donstock, Getty Images

Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe

23 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi leniwe są idealnym sposobem na błyskawiczny i smaczny obiad - ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i szybkie. Sama ich nazwa wskazuje, że przepis ten jest zaskakująco prosty. Poniżej prezentujemy przepis z 1895 roku, który można zrobić w

Pierogi leniwe smakują szczególnie dzieciom - tradycyjny sposób podania polega na polaniu ich masłem z prażoną bułką tartą i cukrem. Słodki przysmak jest jednak najczęściej uważany za danie obiadowe i jako takie sprawdza się zdecydowanie najlepiej.

Największą zaletą leniwych jest prostota i szybkość wykonania. W mniej niż kwadrans można stworzyć pyszne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc nie masz czasu lub ochoty na długie siedzenie w kuchni, sporządź obiad wedle poniższej receptury. 

Pierogi leniwe na obiad

Nie każdy obiad musi być wykwintnym posiłkiem złożonym z wielu dań i podzielonym na kilka godzin. Zazwyczaj nie chcemy tracić czasu na wielogodzinne przygotowania, dlatego w takich sytuacjach świetnie sprawdzają się najprostsze i najszybsze przepisy kulinarne. 

Pierogi leniwe robi się szybciej niż ruskie, a ich słodki smak pasuje praktycznie każdemu. Nie powinno się jednak zjadać ich zbyt dużo - połączenie cukru i masła jest wyjątkowo kaloryczne i może prowadzić do otyłości, jeśli będzie nadużywane w dużych ilościach przez wiele dni. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni. 

Przepis na pierogi leniwe

Składniki: 

  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)

  • 2 jajka

  • kilka łyżek - do pół szklanki mąki

  • łyżka masła

  • bułka tarta

  • cukier

  • masło do sosu

Całość zacznij od nastawienia wody w dużym garnku. W ten sposób, kiedy woda się zagotuje, od razu będziesz mieć gotowe ciasto do gotowania. Ser wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj większość mąki, pozostawiając około 3 łyżek. Do sera i mąki dodaj jajko oraz sól.

Ciasto wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać dłonią. Po wyrobieniu ulep wałeczki na stolnicy podsypanej resztką mąki. Gotowe kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnie. Nie rozgotuj ich, ponieważ bardzo łatwo mogą się rozpaść.

Masło rozpuść, dodaj bułkę tartą oraz cukier. Smaż, aż bułka delikatnie się zrumieni. Posyp leniwe słodką bułką, a następnie zalej je masłem ze sporą ilością cukru i podawaj, kiedy są jeszcze ciepłe. Do ciasta możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego, co zwiększy intensywność smaku leniwych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchennykredens.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >