Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe
Pierogi leniwe smakują szczególnie dzieciom - tradycyjny sposób podania polega na polaniu ich masłem z prażoną bułką tartą i cukrem. Słodki przysmak jest jednak najczęściej uważany za danie obiadowe i jako takie sprawdza się zdecydowanie najlepiej.
Największą zaletą leniwych jest prostota i szybkość wykonania. W mniej niż kwadrans można stworzyć pyszne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc nie masz czasu lub ochoty na długie siedzenie w kuchni, sporządź obiad wedle poniższej receptury.
Pierogi leniwe na obiad
Nie każdy obiad musi być wykwintnym posiłkiem złożonym z wielu dań i podzielonym na kilka godzin. Zazwyczaj nie chcemy tracić czasu na wielogodzinne przygotowania, dlatego w takich sytuacjach świetnie sprawdzają się najprostsze i najszybsze przepisy kulinarne.
Pierogi leniwe robi się szybciej niż ruskie, a ich słodki smak pasuje praktycznie każdemu. Nie powinno się jednak zjadać ich zbyt dużo - połączenie cukru i masła jest wyjątkowo kaloryczne i może prowadzić do otyłości, jeśli będzie nadużywane w dużych ilościach przez wiele dni.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy kilka ważnych różnic pomiędzy białkiem a żółtkiem jajka kurzego. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy sposób na szybkie pozbycie się przykrego zapachu cebuli ze skóry dłoni.
Przepis na pierogi leniwe
Składniki:
250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
2 jajka
kilka łyżek - do pół szklanki mąki
łyżka masła
bułka tarta
cukier
masło do sosu
Całość zacznij od nastawienia wody w dużym garnku. W ten sposób, kiedy woda się zagotuje, od razu będziesz mieć gotowe ciasto do gotowania. Ser wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj większość mąki, pozostawiając około 3 łyżek. Do sera i mąki dodaj jajko oraz sól.
Ciasto wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać dłonią. Po wyrobieniu ulep wałeczki na stolnicy podsypanej resztką mąki. Gotowe kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnie. Nie rozgotuj ich, ponieważ bardzo łatwo mogą się rozpaść.
Masło rozpuść, dodaj bułkę tartą oraz cukier. Smaż, aż bułka delikatnie się zrumieni. Posyp leniwe słodką bułką, a następnie zalej je masłem ze sporą ilością cukru i podawaj, kiedy są jeszcze ciepłe. Do ciasta możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego, co zwiększy intensywność smaku leniwych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchennykredens.pl