Smakosze.pl
kotlety

canva/YelenaYemchuk

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

4 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Przygotuj proste kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Nie ma przy nich dużo pracy, a są zdrowe i oryginalne w smaku. Możesz je podać na przykład z sosem pieczarkowym i surówką. Przekonasz się, że każdy poprosi o dokładkę.

Przygotowanie bezmięsnych kotletów nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że ugotujesz kaszę, pieczarki pokroisz i podsmażysz, a potem wszystko wymieszasz i doprawisz. Z powstałej masy pozostanie ci tylko uformować kotlety i je usmażyć. To danie będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.

mizeria

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

CZYTAJ DALEJ

Niedrogi obiad — kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Składniki:

  • 10 dag kaszy gryczanej

  • 10 dag pieczarki

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • szczypior

  • 5 dag żółtego sera

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z kaszy

Kaszę gryczaną dokładnie opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Jeśli nie wchłonęła całej wody, odlej ją, kaszę wystudź.

Pieczarki oczyść, opłucz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Dodaj pieczarki, całość przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś.

Kaszę wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj też jajko, posiekany szczypior, starty ser, sos sojowy i 2 łyżki tartej bułki. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formuj kotlety. Panieruj je w jajku i w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety z kurczaka, a także na kotlety jajeczne według Jakuba Kuronia.

pieczarki

pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Svetl

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >