Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Przygotuj proste kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Nie ma przy nich dużo pracy, a są zdrowe i oryginalne w smaku. Możesz je podać na przykład z sosem pieczarkowym i surówką. Przekonasz się, że każdy poprosi o dokładkę.
Przygotowanie bezmięsnych kotletów nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że ugotujesz kaszę, pieczarki pokroisz i podsmażysz, a potem wszystko wymieszasz i doprawisz. Z powstałej masy pozostanie ci tylko uformować kotlety i je usmażyć. To danie będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.
Niedrogi obiad — kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Składniki:
10 dag kaszy gryczanej
10 dag pieczarki
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypior
5 dag żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
1 szklanka tartej bułki
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z kaszy
Kaszę gryczaną dokładnie opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Jeśli nie wchłonęła całej wody, odlej ją, kaszę wystudź.
Pieczarki oczyść, opłucz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Dodaj pieczarki, całość przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Kaszę wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Dodaj też jajko, posiekany szczypior, starty ser, sos sojowy i 2 łyżki tartej bułki. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formuj kotlety. Panieruj je w jajku i w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety z kurczaka, a także na kotlety jajeczne według Jakuba Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/Svetl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary