Smakosze.pl Przepisy Domowy napój izotoniczny na kaca. Idealny po biesiadowaniu
Domowy napój izotoniczny na kaca. Idealny po biesiadowaniu
canva/fcafotodigital

Domowy napój izotoniczny na kaca. Idealny po biesiadowaniu

1 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sposobów na kaca jest dużo, jednak domowy napój izotoniczny przygotowany z kilku prostych składników nie ma sobie równych. Izotonik błyskawicznie podstawi Cię na nogi i działa lepiej od gotowych, kupnych produktów. Poznaj przepis na domowy napój izotoniczny na kaca.

Nadmierna ilość wypitego alkoholu wypłukuje wodę, witaminy i minerały z organizmu, przez co na drugi dzień czujemy się źle i cierpimy na bóle głowy. Jest jednak skuteczny i prosty sposób na kaca- domowy izotonik. Napój przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie natychmiastowy.

Do przygotowania napoju potrzebujesz miodu, cytryny, soli i imbiru. Miód zawiera cukry, potas i związki aktywne, które wpływając na metabolizm komórkowy, szybko i skutecznie zmniejszają działanie alkoholu i przykre objawy kaca.

Sól poprawia zaburzoną gospodarkę elektrolitów, a imbir dodatkowo wzmocnia i pobudza lepiej niż kawa. Izotonik przygotowany z tych kilku prostych składników postawi Cię na nogi błyskawicznie.

Doskonałym sposobem na kaca jest również pożywne śniadanie- tu poznasz przepis na sycącą jajecznicę po chłopcu z boczkiem i serem wędzonym, koniecznie musisz spróbować.

Domowy napój izotoniczny

Składniki na 1 porcję:

  • 500 ml wody niegazowanej

  • cytryna

  • łyżeczka miodu

  • 2 plasterki korzenia imbiru

  • szczypta soli

Jak zrobić domowy napój izotoniczny?

Wlej wodę do zamykanego pojemnika lub zostaw w mniejszej butelce, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód, szczyptę soli i imbir. Zakręć i energicznie potrząsaj, aż miód dokładnie się rozpuści.

Tak przygotowany napój wypij od razu, możesz również przechowywać go przez cały dzień w lodówce. Naturalny izotonik działa szybko i świetnie nawadnia cały organizm.

Miód i cytryny

Źródło zdjęcia: canva/ Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl