Smakosze.pl

canva/dejan Jekic, Getty Images

Sycąca jajecznica po góralsku

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Po mocno zakrapianej imprezie nie ma nic lepszego na śniadanie niż pokaźna porcja jajecznicy z dużą ilością dodatków. Jajecznica po góralsku, którą prezentujemy poniżej, zawiera wędzony boczek oraz wędzony ser. Takie połączenie gwarantuje idealny smak, doskonałe właściwości sycące oraz duży zastrzyk energii.

Jajecznica po góralsku w swoim oryginalnym przepisie zawiera tradycyjny góralski oscypek, jednak dostęp do niego w reszcie kraju może być nieco utrudniony. Wystarczy zamienić go jednak na wędzony ser, który sprawdza się równie dobrze.

Przed wlaniem na patelnię jajek upewnij się, że boczek jest należycie zrumieniony i wytopiony. Tłuszcz, który z niego wyciekł, nada jajecznicy pysznej konsystencji, a chrupiące kawałki boczku będą tworzyć ciekawy kontrast dla delikatnych jajek.

Przepis na jajecznicę po góralsku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 100 g boczku

  • 50 g sera wędzonego

  • 1 łyżeczka masła

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przetestowania świeżości jajek. Włóż je do wysokiego naczynia z wodą. Jeśli unoszą się ku górze, nie nadają się do jedzenia. Jajka pozostające na dnie są świeże. Po sprawdzeniu wbij je do osobnej miseczki.

Boczek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na roztopione masło. Podsmażaj kostkę, aż stanie się chrupiąca i brązowa. Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Następnie wlej je na ciepłą patelnię z boczkiem.

Smaż jajka do momentu, aż uzyskają pasujący tobie poziom ścięcia - następnie ściągnij je szybko z ognia, aby ich nie przedobrzyć. Przed podaniem posyp jajecznicę startym wędzonym serem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst  wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Jajecznica ze szczypiorkiem

Źródło zdjęcia: canva/wilczon, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >