Smakosze.pl
Jajecznica po góralsku

canva/dejan Jekic, Getty Images

Sycąca jajecznica po góralsku

10 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Po mocno zakrapianej imprezie nie ma nic lepszego na śniadanie niż pokaźna porcja jajecznicy z dużą ilością dodatków. Jajecznica po góralsku, którą prezentujemy poniżej, zawiera wędzony boczek oraz wędzony ser. Takie połączenie gwarantuje idealny smak, doskonałe właściwości sycące oraz duży zastrzyk energii.

Jajecznica po góralsku w swoim oryginalnym przepisie zawiera tradycyjny góralski oscypek, jednak dostęp do niego w reszcie kraju może być nieco utrudniony. Wystarczy zamienić go jednak na wędzony ser, który sprawdza się równie dobrze.

Śniadanie

Co najlepiej jeść na kaca?

CZYTAJ DALEJ

Przed wlaniem na patelnię jajek upewnij się, że boczek jest należycie zrumieniony i wytopiony. Tłuszcz, który z niego wyciekł, nada jajecznicy pysznej konsystencji, a chrupiące kawałki boczku będą tworzyć ciekawy kontrast dla delikatnych jajek.

Przepis na jajecznicę po góralsku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 100 g boczku

  • 50 g sera wędzonego

  • 1 łyżeczka masła

  • szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przetestowania świeżości jajek. Włóż je do wysokiego naczynia z wodą. Jeśli unoszą się ku górze, nie nadają się do jedzenia. Jajka pozostające na dnie są świeże. Po sprawdzeniu wbij je do osobnej miseczki.

Boczek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na roztopione masło. Podsmażaj kostkę, aż stanie się chrupiąca i brązowa. Jajka rozbełtaj z dodatkiem soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Następnie wlej je na ciepłą patelnię z boczkiem.

Smaż jajka do momentu, aż uzyskają pasujący tobie poziom ścięcia - następnie ściągnij je szybko z ognia, aby ich nie przedobrzyć. Przed podaniem posyp jajecznicę startym wędzonym serem oraz świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Jajecznica ze szczypiorkiem

Źródło zdjęcia: canva/wilczon, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

krokiety z mięsem

Przepisy

Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia

Czytaj więcej >
Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >