Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym . Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.
Przepis na doskonałe pieczarki faszerowane warzywami
Składniki:
-
kilka większych pieczarek
-
niewielka cukinia
-
duża garść świeżego szpinaku
-
2-3 cebulki szalotki
-
garść orzechów laskowych bez skórki
-
tarty ser żółty
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
natka pietruszki wedle uznania
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Następnie wydobywamy z nich brązowy środek — wraz z nóżkami dodamy go do farszu. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.
Szalotki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione kawałki grzybów. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż się zredukują. Wtedy wrzucamy szpinak i cukinię i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Gdy szpinak zwiędnie, a cukinia nieco zmięknie, zawartość patelni łączymy z pokruszonymi orzechami laskowymi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Na blasze układamy papier do pieczenia, a na nim umieszczamy wcześniej przygotowane i skropione oliwą pieczarki. Wypełniamy je farszem i posypujemy startym żółtym serem wedle uznania. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło, posypane natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/Emma Jones
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hortex