Smakosze.pl Przepisy Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
canva/zi3000

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

22 lutego 2022

Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym . Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.

Przepis na doskonałe pieczarki faszerowane warzywami

Składniki:

  • kilka większych pieczarek

  • niewielka cukinia

  • duża garść świeżego szpinaku

  • 2-3 cebulki szalotki

  • garść orzechów laskowych bez skórki

  • tarty ser żółty

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki wedle uznania

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Następnie wydobywamy z nich brązowy środek — wraz z nóżkami dodamy go do farszu. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.

Szalotki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione kawałki grzybów. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż się zredukują. Wtedy wrzucamy szpinak i cukinię i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

Gdy szpinak zwiędnie, a cukinia nieco zmięknie, zawartość patelni łączymy z pokruszonymi orzechami laskowymi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Na blasze układamy papier do pieczenia, a na nim umieszczamy wcześniej przygotowane i skropione oliwą pieczarki. Wypełniamy je farszem i posypujemy startym żółtym serem wedle uznania. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło, posypane natką pietruszki.

Pieczarki mogą być świetną przekąską
Pieczarki mogą być świetną przekąską

Źródło zdjęcia: canva/Emma Jones

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hortex

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy