Smakosze.pl

canva/Timothy Dranov, Getty Images

Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Pieczarki faszerowane to genialny pomysł na obiad czy przekąskę pomiędzy posiłkami. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, a podstawowe składniki można z łatwością kupić w większości sklepów. Zapach jaki unosi się z piekarnika podczas pieczenia pieczarek, jest na tyle smaczny, że nie można doczekać się, aż będzie można ich spróbować.

Pieczarki faszerowane mięsem nie wymagają do sporządzenia praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu mogą zajadać się nimi całkowici kuchenni amatorzy, choć z pewnością posmakują każdemu - intensywny smak przypraw, grzybów i mięsa to doskonała mieszanka.

Kluczem do uzyskania idealnego efektu jest użycie dużych pieczarek o równej wielkości. Dzięki temu pieczenie zachodzić będzie równomiernie i każda porcja wyjdzie idealnie. Grzyby większych rozmiarów można wypełnić pokaźną ilością farszu, co prezentuje się nad wyraz okazale.

Przepis na pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryki

  • 200 g mozzarelli

  • 6 łyżek przecieru pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • pół łyżeczki chilli

  • 1 łyżeczka majeranku

Zacznij od oderwania nóżek z pieczarek, dokładnego umycia kapeluszy i wysuszenia ich ręcznikiem kuchennym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim czyste i oporządzone grzyby. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Obierz ząbki czosnku, posiekaj je i dodaj do cebuli. Po kilku minutach dodaj mięso mielone, dopraw je solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Smaż całość, aż wieprzowina przestanie być surowa.

Pod koniec dodaj do farszu posiekaną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj i zacznij faszerować pieczarki. Posyp je z wierzchu startą mozzarellą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz grzyby przez około 30 minut, aż ser ładnie się przypiecze. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst  wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Faszerowane pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]