Smakosze.pl
Faszerowane pieczarki

canva/Timothy Dranov, Getty Images

Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym

19 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczarki faszerowane to genialny pomysł na obiad czy przekąskę pomiędzy posiłkami. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, a podstawowe składniki można z łatwością kupić w większości sklepów. Zapach jaki unosi się z piekarnika podczas pieczenia pieczarek, jest na tyle smaczny, że nie można doczekać się, aż będzie można ich spróbować.

Pieczarki faszerowane mięsem nie wymagają do sporządzenia praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Z tego powodu mogą zajadać się nimi całkowici kuchenni amatorzy, choć z pewnością posmakują każdemu - intensywny smak przypraw, grzybów i mięsa to doskonała mieszanka.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T192522.304

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

CZYTAJ DALEJ

Kluczem do uzyskania idealnego efektu jest użycie dużych pieczarek o równej wielkości. Dzięki temu pieczenie zachodzić będzie równomiernie i każda porcja wyjdzie idealnie. Grzyby większych rozmiarów można wypełnić pokaźną ilością farszu, co prezentuje się nad wyraz okazale.

Przepis na pieczarki faszerowane

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 papryki

  • 200 g mozzarelli

  • 6 łyżek przecieru pomidorowego

  • sól

  • pieprz

  • pół łyżeczki chilli

  • 1 łyżeczka majeranku

Zacznij od oderwania nóżek z pieczarek, dokładnego umycia kapeluszy i wysuszenia ich ręcznikiem kuchennym. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim czyste i oporządzone grzyby. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Obierz ząbki czosnku, posiekaj je i dodaj do cebuli. Po kilku minutach dodaj mięso mielone, dopraw je solą, pieprzem, chilli i majerankiem. Smaż całość, aż wieprzowina przestanie być surowa.

Pod koniec dodaj do farszu posiekaną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Wymieszaj i zacznij faszerować pieczarki. Posyp je z wierzchu startą mozzarellą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz grzyby przez około 30 minut, aż ser ładnie się przypiecze. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Faszerowane pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/manyakotic, Getty Images Pro

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >