Smakosze.pl
faszerowane pieczarki

canva/RitaE z Pixabay

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

6 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną przekąskę? Proponujemy ci faszerowane pieczarki. Są proste, tanie i smaczne. Będą cudowną przekąską dla całej rodziny. Możesz je też podać jako dodatek do obiadu czy jako imprezowe małe co nieco. Zobacz jak przygotować tę potrawę.

Pieczarki są wyjątkowymi grzybami. Są dostępne przez cały rok i po dobrej cenie. Nie są tak ciężkostrawne, jak grzyby leśne. Co więcej, można je jeść nawet surowe.

kotlety z kurczaka

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

CZYTAJ DALEJ

Grzyby te doskonale smakują duszone, gotowane, marynowane czy zapiekane. Można je dodawać do zup, robić z nich sosy, farsze. Są aromatyczne i pełne smaku.

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki — cudowna przekąska dla całej rodziny

Składniki:

  • 500 g pieczarek o dużych kapeluszach

  • pół czerwonej papryki

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 150 g sera ricotta

  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki

  • sól, pieprz

  • 100 g żółtego sera, np. mozzarelli

Przygotowanie faszerowanych pieczarek

Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Oderwij nóżki, pokrój je w niewielką kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion, posiekaj w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wsyp posiekane pieczarki, paprykę i cebulę. Smaż je, co jakiś czas mieszając, aż zrobią się miękkie. Przestudź.

Podsmażony farsz wymieszaj z serem ricotta i z osączoną kukurydzą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem nadziej kapelusze pieczarek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startym, żółtym serem.

Blachę z pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczarki piecz ok. 20 minut. Najlepiej smakują ciepłe, ale można je też jeść na zimno.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na dania z pieczarek. Sprawdź, jak przygotować pieczarki smażone w chrupiącej panierce, a także jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek.

pieczarki

pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >