Smakosze.pl Przepisy Dotarliśmy do najlepszego przepisu na buraczki do słoików. Ich sekret tkwi w kultowym dodatku
canva/vkuslandia

Dotarliśmy do najlepszego przepisu na buraczki do słoików. Ich sekret tkwi w kultowym dodatku

19 października 2022

Buraczki do słoików na zimę będą idealne, gdy nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu. Przepis na przysmak z dodatkiem białej kapusty, do którego udało nam się dotrzeć, jest niezwykle prosty i nie wymaga zakupu drogim składników. Efekty zachwycają, więc warto spróbować.

Jeśli marzą wam się smaczne buraczki, koniecznie skorzystajcie z fantastycznej receptury opracowanej przez doświadczony kucharki. Połączenie słodkiego warzywa z białą kapustą znakomicie komponuje się z prostą zalewą octową, dzięki której trwałość wyrobu jest znacznie wydłużona. Przysmak przetrwa całą zimę, cieszą was smakiem.

Przepis na świetne buraczki do słoików na zimę

Składniki:

  • 1 kg niewielkich buraków

  • pół niedużej białej kapusty

  • 2 małe cebule

  • 375 ml wody

  • 125 ml octu spirytusowego 10%

  • 110 g cukru

  • 80 g soli

Jak zrobić buraczki do słoików na zimę? Dodatek kapusty wspaniale podkreśla ich smak

Buraki szorujemy i gotujemy je w skórce w osolonym wrzątku. Po mniej więcej 50 minutach powinny zmięknąć. Wtedy odcedzamy je i studzimy. W międzyczasie szatkujemy kapustę i kroimy w piórka cebule.

Chłodne buraki obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. W dużym garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i sól. Zagotowujemy , po czym wrzucamy wszystkie warzywa. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy całość na 2 godziny.

Od czasu do czasu mieszamy składniki. Przenosimy do czystych słoików, wypełniając naczynia do 2/3 wysokości. Zakręcamy je i pasteryzujemy buraczki, gotując je w garnku z wodą przez 30 minut. Studzimy ustawione wieczkiem do góry. Przechowujemy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na buraczki. W tym artykule podpowiadamy, jak je ukisić . Ten natomiast zdradza patent na smakowitą surówkę z ich udziałem.

Buraczki do słoików na zimę są świetne
canva/Marcin Jucha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy