Jak zrobić kiszone buraki? Ich korzyści są nie do przecenienia
Kiszone buraki mają wielu zwolenników. Podobnie jak inne kiszonki są niezwykle zdrowe, a ich przygotowanie nie sprawi wam problemów. Warto spróbować, bo korzyści są ogromne. Zdradzamy, co zyskacie, sięgając po nie regularnie.
Buraki są niezwykle cenne w diecie. Spożywanie bogatego w żelazo i witaminy z grupy B warzywa jest zalecane nie tylko osobom zmagającym się z anemią. Udowodniono, że kiszona wersja produktu może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Zawarta w warzywie betanina wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wraz z witaminą C — która w burakach też występuje w znacznej ilości — będzie stanowiła świetny koktajl wzmacniający odporność. Kiszonych buraków warto skosztować choćby dla poprawy zdrowia
Przepis na pyszne kiszone buraki
Składniki:
1 kg buraków, najlepiej okrągłych
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
750 ml wody
1 łyżka soli
Jak zrobić kiszone buraki? Znamy prosty przepis na ten zdrowy przysmak
Zaczynamy od starannego oczyszczenia buraków. W tym celu szorujemy je i obieramy ze skórki. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywo umieszczamy w czystych słoikach. Dodajemy czosnek pozbawiony łupiny, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Sól rozpuszczamy w wodzie, a uzyskanym roztworem wypełniamy naczynia z burakami. Płyn powinien przykrywać wszystkie kawałki warzywa. Słoiki zakręcamy i odstawiamy je w suche i zacienione miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa.
Piana na powierzchni płynu jest oznaka rozpoczęcia fermentacji. W tym momencie przenosimy przetwory w chłodne miejsce. Smaczne kiszone buraki będą gotowe po 2-3 tygodniach.
Kilka pomysłów na ich wykorzystanie znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy sałatkę ze śledziem oraz nietuzinkowy pomysł na ciasto na pierogi z dodatkiem soku z buraka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
Źródło: parenting