Smakosze.pl

canva/Stitchik

Jesienna surówka z buraków

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Buraczki i jabłko to soczyste oraz smaczne połączenie. Gdy dodamy do nich nieco chrupiącej marchewki i orzechów włoskich efekt nas zachwyci. Żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie obok takiego rarytasu. Dowiedzcie się jak go przyrządzić.

Buraczki lubi chyba każdy. Nic dziwnego, skoro smakują świetnie z wieloma dodatkami. W surówce, którą wam proponujemy tym razem, są wręcz idealne. Nie możecie sobie odmówić takiej uczty. Spróbujcie, a ten smak na długo zostanie z wami.

Przepis na wyjątkowo pyszną jesienną surówkę z buraka

Składniki:

  • 250 g buraków

  • 150 g jabłka, najlepiej takiego nieco kwaskowego

  • 150 g marchewki

  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Buraki dokładnie szorujemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie powinny już być miękkie. Studzimy je, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Z marchewką i jabłkiem postępujemy podobnie — również myjemy, obieramy i rozdrabniamy przy pomocy tarki. Czosnek siekamy i łączymy go z solą. Dodajemy do niego olej oraz sok z cytryny, a następnie dokładnie łączymy składniki ze sobą.

W misce mieszamy starte warzywa z jabłkiem i orzechami włoskimi. Surówkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy do obiadu lub jako przekąskę z kromką chleba.

Polecamy także inne pyszne surówki. Koniecznie spróbujcie klasycznego colesława oraz marchewki z chrzanem . Obie doskonale komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami z wody.

Tarty burak smakuje wyśmienicie
Tarty burak smakuje wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >