Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienna surówka z buraków

Jesienna surówka z buraków

Jesienna surówka z buraka
canva/Stitchik

Buraczki i jabłko to soczyste oraz smaczne połączenie. Gdy dodamy do nich nieco chrupiącej marchewki i orzechów włoskich efekt nas zachwyci. Żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie obok takiego rarytasu. Dowiedzcie się jak go przyrządzić.

Buraczki lubi chyba każdy. Nic dziwnego, skoro smakują świetnie z wieloma dodatkami. W surówce, którą wam proponujemy tym razem, są wręcz idealne. Nie możecie sobie odmówić takiej uczty. Spróbujcie, a ten smak na długo zostanie z wami.

Przepis na wyjątkowo pyszną jesienną surówkę z buraka

Składniki:

  • 250 g buraków

  • 150 g jabłka, najlepiej takiego nieco kwaskowego

  • 150 g marchewki

  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Buraki dokładnie szorujemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie powinny już być miękkie. Studzimy je, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Z marchewką i jabłkiem postępujemy podobnie — również myjemy, obieramy i rozdrabniamy przy pomocy tarki. Czosnek siekamy i łączymy go z solą. Dodajemy do niego olej oraz sok z cytryny, a następnie dokładnie łączymy składniki ze sobą.

W misce mieszamy starte warzywa z jabłkiem i orzechami włoskimi. Surówkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy do obiadu lub jako przekąskę z kromką chleba.

Polecamy także inne pyszne surówki. Koniecznie spróbujcie klasycznego colesława oraz marchewki z chrzanem. Obie doskonale komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami z wody.

Tarty burak smakuje wyśmienicie
Tarty burak smakuje wyśmienicie

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram