Jesienna surówka z buraków
Buraczki i jabłko to soczyste oraz smaczne połączenie. Gdy dodamy do nich nieco chrupiącej marchewki i orzechów włoskich efekt nas zachwyci. Żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie obok takiego rarytasu. Dowiedzcie się jak go przyrządzić.
Buraczki lubi chyba każdy. Nic dziwnego, skoro smakują świetnie z wieloma dodatkami. W surówce, którą wam proponujemy tym razem, są wręcz idealne. Nie możecie sobie odmówić takiej uczty. Spróbujcie, a ten smak na długo zostanie z wami.
Przepis na wyjątkowo pyszną jesienną surówkę z buraka
Składniki:
250 g buraków
150 g jabłka, najlepiej takiego nieco kwaskowego
150 g marchewki
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Buraki dokładnie szorujemy i owijamy folią aluminiową. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie powinny już być miękkie. Studzimy je, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Z marchewką i jabłkiem postępujemy podobnie — również myjemy, obieramy i rozdrabniamy przy pomocy tarki. Czosnek siekamy i łączymy go z solą. Dodajemy do niego olej oraz sok z cytryny, a następnie dokładnie łączymy składniki ze sobą.
W misce mieszamy starte warzywa z jabłkiem i orzechami włoskimi. Surówkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy do obiadu lub jako przekąskę z kromką chleba.
Polecamy także inne pyszne surówki. Koniecznie spróbujcie klasycznego colesława oraz marchewki z chrzanem. Obie doskonale komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami z wody.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se