Dzień Placków Ziemniaczanych. Podajemy prosty przepis na kultowe danie
13 listopada w kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy Dzień Placków Ziemniaczanych. Każda okazja do sięgnięcia po lubiane, sycące danie jest dobra. Podpowiadamy jak przygotować ten znakomity przysmak. Ni zajmie wam wiele czasu, a smakuje wyśmienicie.
Placki ziemniaczane są potrawą pochodzącą z XVII wieku. Były wtedy tak powszechne, jak teraz chleb , a mniej zamożni przyrządzali je nawet ze zgniłych ziemniaków. Dziś szczęśliwie możemy zrobić nieco bogatszą ich wersję i zjeść rarytas nawet z pełnym smaku gulaszem.
Nasz przepis oparty jest o najprostsze składniki, czyli mączyste ziemniaki, cebulę i mąkę pszenną. Nawet jajko można pominąć, jeśli akurat nie mamy go pod ręką lub chcemy zrobić danie bez produktów odzwierzęcych. W takiej wersji też będzie smaczne. Zwłaszcza gdy skusicie się na dodatek czosnku.
Przepis na proste placki ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ziemniaków typu B lub C
-
1 większa cebula
-
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
-
20-30 g mąki pszennej
-
1 duże jajo (można pominąć)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane? Prosty patent na chrupiący przysmak
Zaczynamy od starannego obrania i umycia warzyw. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie odlewamy sok. Odstawiamy go na bok. W międzyczasie obieramy i rozdrabniamy cebulę. Możemy skorzystać z tarki lub po prostu ją pokroić.
Dodajemy warzywo do pulpy ziemniaczanej, a następnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę na bardziej wyraziste placki ziemniaczane, dodajemy także posiekany czosnek. Następnie przekładamy osad, który utworzył się na dnie miski z sokiem z ziemniaków. To tzw. krochmal, który zagęści masę.
Wsypujemy także mąkę pszenną i wbijamy jajko, jeśli go używamy. N a patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim niewielkie porcje przygotowanego ciasta, uprzednio formując je w owale.
Każdy placek ziemniaczany zrumieniamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Powtarzamy z drugiej strony. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy prostą zapiekankę z mięsem mielonym . Być może spodoba wam się także patent na pieczoną wersję warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Weź kilka listków, drobno posiekaj i dodaj do farszu. Pierogi ruskie wyjdą 100 razy lepiej
-
Placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy 1 prosty trik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama