Placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy 1 prosty trik
Robiliście kiedyś placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Jajka i dodatkowa mąka nie będą konieczne, jeśli odsączymy starte warzywa i wymieszamy je ze skrobią, która uwolni się z ziemniaczanego soku. Prosta sztuczka pomoże oszczędzić czas i pieniądze. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane bez jajek i mąki spodobają się nawet nieprzekonanym. Są równie pyszne i chrupiące, co tradycyjne i wcale nie rozpadają się podczas smażenia. Nie dodajemy tutaj cebuli, więc smak będzie subtelny. Polecamy podkreślić go pieprzem.
Przepis na placki ziemniaczane z samych ziemniaków
Składniki:
500 g mączystych ziemniaków
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek i mąki? Jedna sztuczka sprawi, że będą chrupiące
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Bulwy ścieramy na tarce o oczkach średniej wielkości wprost do większej miski. Następnie solimy powstałą i dokładnie mieszamy ja z przyprawą, po czym przenosimy na sito i starannie odciskamy płyn.
Zbieramy go w naczyniu i ostawiamy na bok. Gdy wytrąci się biały odsad, zlewamy ciecz z jego powierzchni i mieszamy wilgotny proszek z ziemniakami. Całość doprawiamy pieprzem lub nie i jeszcze raz mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką wykładamy masę i delikatnie ją rozpłaszczamy. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na placki ziemniaczane. Koniecznie sprawdźcie, jak można je zrobić, unikając ścierania ziemniaków. Być może też spodoba wam się smakowita wersja z serem żółtym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody
Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama