Przepis na pieczone ziemniaki o smaku ziołowym
Ziemniaki pieczone z dodatkiem ziół to doskonały dodatek do dań obiadowych. Są mniej kaloryczne niż frytki i o wiele smaczniejsze od ziemniaków z wody. O ich niepowtarzalnym smaku decydują właśnie świeże zioła, które zostały dodane do aromatycznej marynaty.
Ziemniaki to ulubiony dodatek do obiadów większości Polaków. Zwykle serwujemy ziemniaki gotowane czyli tzw. z wody, bo wystarczy je obrać i ugotować. Jednak przygotowanie ziemniaków pieczonych z dodatkiem ziół wcale nie zajmie wam więcej czasu. Gdy świeże zioła nie będą już tak łatwo dostępne jak teraz bez problemu możecie je zastąpić suszonymi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone ziemniaki o ziołowym smaku
Składniki:
1 kg ziemniaków
2-3 łyżki oleju rzepakowego
po gałązce świeżego tymianku, rozmarynu i bazylii (suszonych ziół użyj po pół łyżeczki)
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 ząbki czosnku
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz. Większe pokrój w ósemki, mniejsze na ćwiartki. Kawałki ziemniaków powinny być podobnej wielkości by równomiernie się upiekły.
Gałązki ziół opłucz, osusz, oberwij listki, większe posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.
Ziemniaki umieść w dużej misce, oprósz solą i mieloną papryką. Olej wymieszaj z czosnkiem i ziołami, marynatą polej ziemniaki, wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej równomiernie ziemniaki, polej marynatą pozostałą w misce.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 st. C i piecz ok. 50 minut. W czasie pieczenia kilka razy przemieszaj ziemniaki by równomiernie się zrumieniły. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchniaszerokootwarta