Smakosze.pl
ziemniaki

canva

Przepis na pieczone ziemniaki o smaku ziołowym

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Ziemniaki pieczone z dodatkiem ziół to doskonały dodatek do dań obiadowych. Są mniej kaloryczne niż frytki i o wiele smaczniejsze od ziemniaków z wody. O ich niepowtarzalnym smaku decydują właśnie świeże zioła, które zostały dodane do aromatycznej marynaty.

Ziemniaki to ulubiony dodatek do obiadów większości Polaków. Zwykle serwujemy ziemniaki gotowane czyli tzw. z wody, bo wystarczy je obrać i ugotować. Jednak przygotowanie ziemniaków pieczonych z dodatkiem ziół wcale nie zajmie wam więcej czasu. Gdy świeże zioła nie będą już tak łatwo dostępne jak teraz bez problemu możecie je zastąpić suszonymi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczone ziemniaki o ziołowym smaku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

  • po gałązce świeżego tymianku, rozmarynu i bazylii (suszonych ziół użyj po pół łyżeczki)

  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

kapuśniak

Rozgrzewający i błyskawiczny kapuśniak z dodatkiem kiełbasy

CZYTAJ DALEJ

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, opłucz. Większe pokrój w ósemki, mniejsze na ćwiartki. Kawałki ziemniaków powinny być podobnej wielkości by równomiernie się upiekły.

Gałązki ziół opłucz, osusz, oberwij listki, większe posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.

Ziemniaki umieść w dużej misce, oprósz solą i mieloną papryką. Olej wymieszaj z czosnkiem i ziołami, marynatą polej ziemniaki, wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej równomiernie ziemniaki, polej marynatą pozostałą w misce.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 st. C i piecz ok. 50 minut. W czasie pieczenia kilka razy przemieszaj ziemniaki by równomiernie się zrumieniły. Smacznego!

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniaszerokootwarta

Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >