Efekty odstawienia kawy na miesiąc
Kawa zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Dodajemy ją do rozmaitych deserów. Jednak najczęściej po prostu ją zaparzamy i pijemy. Smakosze na całym świecie raczą się tym napojem. Część z nich nie jest w stanie wyobrazić sobie udanego dnia bez kubka kawy.
Kawa zniknęła z jej codziennego jadłospisu na miesiąc
Nie da się ukryć, że kawa jest używką. Oczywiście w rozsądnych ilościach nie jest ona szkodliwa, a wręcz może nam pomóc zachować zdrowie. Niedawno wspominaliśmy o tym, jakie dodatki sprawiają, że kawa lepiej wpływa na nasz organizm .
To, że kawa nie jest szkodliwa, wcale nie oznacza, że nie powinniśmy jej odstawiać raz na jakiś czas. Dziennikarka postanowiła na własnej skórze przekonać się, jak jej organizm zacznie się zachowywać, gdy czarny napitek na miesiąc zniknie z jej menu .
Na wstępnie swojej relacji, którą opublikowano na portalu ABC Zdrowie, Katarzyna Głuszak nadmieniła, że kawa towarzyszyła jej praktycznie kilka razy w ciągu dnia . Napój dodawał jej energii w pracy, podczas ćwiczeń i domowych obowiązków.
Dziennikarka zauważyła, że kawa pozwala jej normalnie funkcjonować, zamiast dodawać więcej siły. W związku z tym zapadła decyzja o rezygnacji z tego napitku na miesiąc. Warto wiedzieć, jakie zmiany towarzyszyły zmianie nawyków żywieniowych .
(Canva / kstudio)
Czym zaowocowało odstawienie kawy na miesiąc?
Katarzyna Głuszak stwierdziła, że pierwszy tydzień bez kawy był pełen energii. Dziennikarka codziennie piła o 1,5 litra więcej wody, niż robiła to zazwyczaj . Niewykluczone, że właśnie ten czynnik sprawił, że nie czuła efektów ubocznych odstawienia kawy.
Drugi tydzień nie był już tak kolorowy. Dziennikarka przyznała, że czuła zmęczenie i znacznie więcej spała . Powrót z pracy do domu kończył się niemal natychmiastowym snem. Problemem był brak codziennego rytuału związanego z kawą. Została ona zastąpiona produktem zbożowym. Okazało się, że kawa wpływała na pohamowanie apetytu. Bez niej dziennikarka zaczęła więcej jeść i przytyła.
Trzeciego tygodnia dziennikarkę dorwała grypa. Brak kawy dawał jej się przez nią dodatkowo we znaki. Jednak zaczęła dostrzegać pierwsze plusy odstawienia napoju. Katarzyna Głuszak wyznała, że jej smak i węch znacząco się poprawiły. Oprócz tego dziennikarka zauważyła, że jej zęby stały się bielsze. Zniknęły także niedoskonałości skórne .
Po ukończonym eksperymencie okazało się, że kawa nie jest już potrzebna do normalnego funkcjonowania. Dziennikarka bez większych problemów się rozbudzała. Zmniejszył się poziom stresu. Brak kawy w diecie pozytywnie wpłynął również na układ krążenia. Warto także wiedzieć, jakie efekty przynosi zrezygnowanie z mleka w tym uwielbianym napoju .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ABC Zdrowie