Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki
Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.
Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki.
Rogaliki z dwóch składników
Mało kto ma jednak czas na wielogodzinne, często całodniowe siedzenie w kuchni i stopniowe wyrabianie ciasta francuskiego. Z tego powodu większość z nas woli kupić sklepowe, gotowe rogaliki - przemysłowa produkcja korzysta jednak z wielu niezdrowych dodatków, których łatwo można uniknąć. Można znaleźć w nich mnóstwo konserwantów i wypełniaczy, które źle wpływają na ludzkie ciało.
Jednym z rozwiązań jest po prostu pójście do okolicznej cukierni i kupienie rogalików przygotowanych na miejscu. Niestety, cukiernik także musi włożyć sporo czasu w ich produkcję, więc kosztują sporą ilość pieniędzy. Inną, o wiele lepszą opcją, jest kupienie gotowego ciasta.
W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Do tego należy oczywiście kupić czekoladowo-orzechowy krem, a zrobienie domowych rogalików zajmie wyjątkowo mało czasu.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube.
Przepis na rogaliki z Nutellą
Źródło: Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
Nutella
Zacznij od rozłożenia ciasta na stolnicy podsypanej odrobiną pszennej mąki. Następnie potnij ciasto w równe trójkąty - w tym celu doskonale spisuje się okrągły nóż do pizzy. Na każdym z trójkątów rozłóż porcję kremu orzechowo-czekoladowego i zwiń rogaliki.
Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować je miksturą z mleka i jajka, aby ciasto nabrało ładnego brązowego koloru, nie jest to jednak konieczne. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dwadzieścia minut. Po wyjęciu, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: youtube.com/Cookrate - Polska