Smakosze.pl
Rogaliki z 2 składników

Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube

Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rogaliki są świetnym sposobem na szybką przekąskę - niestety większość z nas kupuje ich sklepową, znacznie mniej zdrową wersję. Dlatego poniżej prezentujemy sposób na proste domowe rogaliki z dwóch składników - ciasta francuskiego ora

Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.

Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki. 

Rogaliki z dwóch składników

Mało kto ma jednak czas na wielogodzinne, często całodniowe siedzenie w kuchni i stopniowe wyrabianie ciasta francuskiego. Z tego powodu większość z nas woli kupić sklepowe, gotowe rogaliki - przemysłowa produkcja korzysta jednak z wielu niezdrowych dodatków, których łatwo można uniknąć. Można znaleźć w nich mnóstwo konserwantów i wypełniaczy, które źle wpływają na ludzkie ciało. 

Jednym z rozwiązań jest po prostu pójście do okolicznej cukierni i kupienie rogalików przygotowanych na miejscu. Niestety, cukiernik także musi włożyć sporo czasu w ich produkcję, więc kosztują sporą ilość pieniędzy. Inną, o wiele lepszą opcją, jest kupienie gotowego ciasta. 

W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Do tego należy oczywiście kupić czekoladowo-orzechowy krem, a zrobienie domowych rogalików zajmie wyjątkowo mało czasu. 

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce. Powyższy kadr pochodzi z  filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube.

Przepis na rogaliki z Nutellą

Źródło: Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube

Składniki: 

  • gotowe ciasto francuskie

  • Nutella

Zacznij od rozłożenia ciasta na stolnicy podsypanej odrobiną pszennej mąki. Następnie potnij ciasto w równe trójkąty - w tym celu doskonale spisuje się okrągły nóż do pizzy. Na każdym z trójkątów rozłóż porcję kremu orzechowo-czekoladowego i zwiń rogaliki. 

Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować je miksturą z mleka i jajka, aby ciasto nabrało ładnego brązowego koloru, nie jest to jednak konieczne. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dwadzieścia minut. Po wyjęciu, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: youtube.com/Cookrate - Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >