Smakosze.pl

Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube

Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.

Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki. 

Rogaliki z dwóch składników

Mało kto ma jednak czas na wielogodzinne, często całodniowe siedzenie w kuchni i stopniowe wyrabianie ciasta francuskiego. Z tego powodu większość z nas woli kupić sklepowe, gotowe rogaliki - przemysłowa produkcja korzysta jednak z wielu niezdrowych dodatków, których łatwo można uniknąć. Można znaleźć w nich mnóstwo konserwantów i wypełniaczy, które źle wpływają na ludzkie ciało. 

Jednym z rozwiązań jest po prostu pójście do okolicznej cukierni i kupienie rogalików przygotowanych na miejscu. Niestety, cukiernik także musi włożyć sporo czasu w ich produkcję, więc kosztują sporą ilość pieniędzy. Inną, o wiele lepszą opcją, jest kupienie gotowego ciasta. 

W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Do tego należy oczywiście kupić czekoladowo-orzechowy krem, a zrobienie domowych rogalików zajmie wyjątkowo mało czasu. 

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce. Powyższy kadr pochodzi z  filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube.

Przepis na rogaliki z Nutellą

Źródło: Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube

Składniki: 

  • gotowe ciasto francuskie

  • Nutella

Zacznij od rozłożenia ciasta na stolnicy podsypanej odrobiną pszennej mąki. Następnie potnij ciasto w równe trójkąty - w tym celu doskonale spisuje się okrągły nóż do pizzy. Na każdym z trójkątów rozłóż porcję kremu orzechowo-czekoladowego i zwiń rogaliki. 

Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować je miksturą z mleka i jajka, aby ciasto nabrało ładnego brązowego koloru, nie jest to jednak konieczne. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dwadzieścia minut. Po wyjęciu, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: youtube.com/Cookrate - Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >