Smakosze.pl Porady Ekspertka pokazała, jak poprawnie jeść lody. Wcześniej wytknęła Polakom błąd
Canva / Olga Kriger ; Instagram @irenakaminskaradomska

Ekspertka pokazała, jak poprawnie jeść lody. Wcześniej wytknęła Polakom błąd

28 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Irena Kamińska-Radomska nie ustępuje w temacie lodów. Nagrała ciąg dalszy instrukcji dotyczącej prawidłowego jedzenia tego deseru. Ekspertka nie wyobraża sobie ich konsumpcji bez łyżeczki deserowej i widelca. Podpowiada też, jak odkładać sztućce, by dawać właściwe sygnały dla obsługi.

Jedzenie lodów nie jest tak proste, jak myśleliście

Zaledwie kilka dni temu Irena Kamińska- Radomska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, wrzuciła do sieci kontrowersyjne video. Strofowała w nim ludzi za jedzenie lodów w miejscach publicznych. Według niej zajadanie deseru w parku czy na ulicy jest niegodne osób uważających się za kulturalne.

W internecie po publikacji nagrania zawrzało. Wielu komentujących zarzucało Kamińskiej- Radomskiej poglądy rodem ze średniowiecza. Znawczyni etykiety nie dała się jednak zbić z pantałyku i kontynuuje edukację ludzi w zakresie właściwego spożywania lodów. Nawet nie wiedzieliście, że całe życie robicie to źle.

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos

Jaka jest jedyna właściwa metoda jedzenia lodów?

Jedzenie lodów zgodnie z zasadami kultury nie jest takie proste, jak myśleliście . Niedopuszczalnie, zdaniem ekspertki, jest oblizywanie deseru podanego w wafelku . Zamiast tego słodki smakołyk powinien być serwowany w naczyniu, a do jedzenia podane muszą być sztućce.

Deser lodowy z dodatkiem owoców najlepiej serwować na talerzu . Do jego spożycia potrzebna jest łyżeczka deserowa oraz…widelec . Łyżeczką nabiera się lody, a widelcem pomagamy sobie nakładać na nią kawałki owoców . Dopiero wtedy przysmak może powędrować do naszych ust.

Jeśli zapragniecie chwilki przerwy podczas jedzenia lodów, nie odkładajcie sztućców byle jak . Widelec powinien był położony nad łyżką. Dzięki temu obsługa dostanie jasny sygnał, aby nie zabierać jeszcze Waszego nakrycia .

Nieco inaczej ma się sprawa, gdy lody dostaniemy w pucharku . Do nich wymagana jest łyżeczka deserowa z odpowiednio płaskim zakończeniem. Po zjedzeniu całej porcji lodów niepotrzebną już łyżeczkę ułóżcie na spodeczku, który obowiązkowo znajduje się pod pucharkiem . Pozostawienie sztućca na sztorc w naczyniu to faux pas godne największego potępienia .

Sztuka jedzenia lodów wzbudza niemałe emocje

Filmik Kamińskiej- Radomskiej ponownie wywołał dyskusję . Wiele osób chwali podejście znawczyni do spraw zachowania. Choć nie wszyscy stosują się do wytycznych, to doceniają eleganckie nawyki autorki wpisu . Takich głosów jest zadziwiająco dużo.

Nie wszyscy użytkownicy internetu są jednak gotowi na taką kulturalną rewolucję . Wielu z nich nie zgadza się z głoszonymi przez ekspertkę teoriami .

Jak można serwować lody na talerzu

-dziwi się jedna z komentujących.

Przyznamy, że taki widok i dla nas nie jest codziennością .

Nie zabrakło też osób, które zwracają uwagę na inną ważną kwestię . Podnoszą one, że często obsługa nie odczytuje właściwie nadawanych sztućcami znaków .

Obsługa często nie potrafi odczytywać znaku skrzyżowanych sztućców i zabiera talerzyk z niedokończonym ulubionym daniem

-skarży się jedna z internautek.

Gorzej, kiedy obsługa jest kompletnie nieprzeszkolona.... A zdarzyło mi się tak niejednokrotnie niestety

-wtóruje jej kolejna.

Nikt nie przypuszczał, że jedzenie lodów może wzbudzać tyle emocji . Z prostej przyjemności zrobiła się niemal publiczna debata . Nie zabrakło też najważniejszego pytania, postawionego przez dociekliwego internautę.

A jak ułożyć sztućce, gdy będę chciał oblizać talerz?

-sami chcielibyśmy wiedzieć, co począć z takim dylematem .

W naszym niedawnym artykule poznacie początki lodowego zagadnienia . Skandaliczne może być nie tylko jedzenie lodów, ale przede wszystkim ich ceny .

Źródło: Instagram @irenakaminskaradomska

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy