Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos
Kawa rozpuszczalna jest wygodna w przygotowaniu. Wielu z nas jednak rezygnuje z jej picia ze względu na obawy przed utratą zdrowia. Przyjęło się bowiem uważać, że taki produkt obfituje w szkodliwe dodatki, które co prawda poprawiają smak, ale do zdrowych nie należą. Dr Bartek Kulczyński rozwiewa wątpliwości.
Kawa rozpuszczalna jest bezpieczna
Kawa o poranku jest rytuałem, którego niewiele osób sobie odmawia. Znaczna grupa z rezerwą podchodzi jednak do małej czarnej w wersji instant, czyli rozpuszczalnych granulek, które wystarczy zalać wrzątkiem. Czy słusznie?
Z opublikowanego w serwisie YouTube materiału dietetyka Bartka Kulczyńskiego dowiadujemy się, jak wytwarzany jest taki produkt. Wbrew wszelkim obawom technologia prowadząca do jego uzyskania nie jest groźna. Polega ona bowiem na zaparzeniu kawy ze zmielonych ziaren i poddaniu jej liofilizacji, czyli usunięciu wody w obniżonej temperaturze pod niskim ciśnieniem.
Rezultat takiej procedury to dobrze znane nam sypkie produkty, które jak udowadnia dietetyk, wciąż dostarczą nam wszystkich korzystnych substancji, które zawiera kawa. Warto jednak wnikliwie czytać etykiety, by nie nabyć napoju kawowego, którego skład bardzo często zawiera niepożądane dodatki. Kawa rozpuszczalna zawsze będzie zawierała 100% kawy.
Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić DowborKawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny
Wadą kawy rozpuszczalnej jest przeciętnie mniejsza zawartość kofeiny. Zdarzają się produkty rozpuszczalne, które dostarczają pobudzającej substancji w większej ilości niż kawa parzona tradycyjnie, lecz jest to rzadkość.
Jeśli więc sięgamy po małą czarną, by się pobudzić, zdecydowanie warto podstawić na napar sporządzany w ekspresie, kawiarce lub metodami przelewowymi. Będzie trzeba go wypić mniej, by odczuć pożądane efekty.
Czy kawa rozpuszczalna ma niższą jakość?
Wśród kawoszy preferujących małą czarną parzoną technikami alternatywnymi panuje przekonanie, że do przygotowania kawy rozpuszczalnej używa się ziaren gorszej jakości. Kulczyński nie potwierdza tej tezy, lecz część jego komentatorów zdaje się uważać, że skoro jest to produkt wysoce przetworzony — a w kupowanym wyrobie nie widzimy ziaren — to lepiej z niego zrezygnować. Z pewnością jednak producenci kawy rozpuszczalnej dobrej jakości i przy jej produkcji stawiają na dobrej klasy surowiec.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na nietypowe napoje na bazie kawy. Spróbujcie koniecznie orzeźwiającej wersji z tonikiem. Być może skusi was też pyszny włoski deser cafe affogato — kawa z lodami jest w sam raz na ciepłe dni.
Źródło: YT/ Dr Bartek Kulczyński